Börsnotering av

Brandos AB

Brandos är en europeisk aktör inom försäljning av skor, jeans och väskor på Internet med målsättningen att erbjuda konsumenter ett supersortiment av skor från välkända varumärken.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Status

Inställd

Ägare

Fredrik Juto 23,3 %, Karl-Johan Pantzar 23,3 %, True Invest (Paul Leander Bergström) 11,6 %, Westindia (Sahlén-familjen) 1,8 %.

Uppdatering: Vi har i skrivande stund ingen information om hur ägarbilden har förändrats i samband med rekonstruktionen.

Uppdatering: Footway och Rutger Arnhult köper 20 % av företaget från grundarna Karl-Johan Pantzar och Fredrik Juto, samt även teckningsrätter. Vilket efter nyemissionen ger dem ett ägande på 32,5 %.

Värdering

75 Mkr, inklusive skulder på 35 Mkr, vid affären mellan grundarna och Footway/Rutger Arnhult i slutet av 2013.

Mer information

Brandos meddelar i början av mars 2012 att de ska göra en nyemission på 100-150 Mkr och inom ett år göra en börsnotering på Stockholmsbörsen.

Uppdatering: Bolaget meddelar i mitten av april 2012 att de gjort en nyemission på 75 Mkr, samt säkrat 35 Mkr i nya krediter. Pareto Öhman AB var finansiella rådgivare. Det kommunicerades inte vilka som investerade, annat än att delar av företagsledningen deltog (vilket innebär att samtliga i företagsledningen nu är aktieägare).

Uppdatering: Brandos utökar sin verksamhet. I början av november 2012 kom nyheten att Brandos kompletterar sitt utbud av skor med ett utbud av jeans, och ett par-tre veckor senare kom nyheten att bolaget utökar med att även sälja väskor.

Uppdatering: Mer än ett år har gått och ingen börsnotering har genomförts. Ehandelsmarknaden för skor har blivit väldigt konkurrensutsatt, framför allt med Zalandos stora satsning. CDON har sålt sitt Heppo till Footway och Ellos har lagt ner Shoestyle. Brandos har slutat prata om sin tidigare försäljningsprognos, samt förlängt sitt bokföringsår tom augusti 2013, vilket gör att årsredovisningen först blir publik i november 2013. En börsnotering lär alltså inte vara aktuell i närtid.

Uppdatering: Brandos lämnade i slutet av maj 2013 in en ansökan om företagsrekonstruktion.

Uppdatering: I slutet av oktober 2013 blev Brandos rekonstruktion klar och företaget har kommit ur situationen helt ok. Under augusti/september 2013 rekryterades David Rönnberg till ny vd, som satt stort fokus på att städa upp verksamheten. I början av november 2013 säger han att en framtida börsnotering är jätteintressant. En nyemission på 25 Mkr planeras.

Uppdatering: Pareto hade anlitats för att ordna Brandos nyemission på 25 Mkr. Men Dagens industris podcast Digitalpodden avslöjar att det i mitten av november gått ut ett meddelande till Paretos kunder om att det har kommit en budgivare som har indikerat att den vill köpa hela bolaget. De har vidare grävt fram att budgivaren är företaget Smartguy Group som är noterat på Köpenhamnsbörsen. Det sägs vara en affär på 20-40 Mkr. Det återstår att se vilket spår Brandos ägare väljer, att göra nyemission eller att sälja.

Uppdatering: Den 25 november 2013 meddelade Smartguy att de lägger ett konkret bud på 100 % av aktierna i Brandos. Betalning skulle enligt budet ske i Smartguy-aktier.

Uppdatering: Branschkollegan Footway och dess delägare Rutger Arnhult köper tillsammans 32,5 % av Brandos skriver Dagens Industri den 27 november (utgåva 28 november). Två av huvudägarna (Karl-Johan Pantzar och Fredrik Juto) säljer hälften av sina aktier, motsvarande 20 %. Förutom aktierna köper de också teckningsrätter i den nyemission på 25 Mkr som ska genomföras, vilket efter nyemissionen ger ett ägande på 32,5 %. Detta till en värdering på 75 Mkr, inkl skulder på 35 Mkr. På sikt hoppas man på någon form av samgående mellan Brandos och Footway.

Uppdatering: Planerna ändrades, Footway köper upp Brandos till 100 %. Footway gav ett erbjudande till ägarna och de tackade ja. Footway äger nu 95 % och de övriga procenten är ägare man ännu inte fått tag på. Dvs ingen börsnotering av Brandos.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner