Sammanläggning av aktier på First North, Spotlight och NGM Nordic SME möjlig i tre år till

Lättad över besked

Euroclear skjuter upp regelförändring i tre år, det kommer nu vara fortsatt möjligt för bolag på First North, Spotlight och NGM Nordic SME att lägga samman aktier till 1 januari 2027.

Nyemissioner.se skrev i början av september att det snart skulle vara omöjligt för bolag på First North, Spotlight och NGM Nordic SME att lägga samman aktier (göra en omvänd split). Detta efter att Setterwalls tidigare under sommaren uppmärksammat att Euroclear ska ändra några av sina regler för att harmonisera med Europa i stort. Det har utlöst en ström av aktivitet bland bolag som vill hinna göra en sammanläggning innan möjligheten försvinner.

Situationen har nu fått en lösning, eller i alla fall lång paus, för Euroclear har meddelat att de skjuter upp förändringarna till den 1 januari 2027. Detta efter att man blivit kontaktad av flera aktörer på marknaden om att förändringarna skulle få negativa konsekvenser för den svenska kapitalmarknaden.

Euroclear skickade tidigare i år ut regelförändringarna i en konsultationsprocess och fick inga invändningar. Det var först när personer på Setterwalls studerade regelförändringarna som någon insåg att svenska bolag noterade på MTF-listor oavsiktligt skulle hamna i kläm mellan reglerna.