Sammanläggning av aktier, även kallat omvänd split, är något som görs av en hel del företag varje år. Det sker ofta efter att styckpriset på ett företags aktie har blivit så pass lågt att det sticker ut, kanske efter att ett företag har behövt att göra en nyemission till tuffa villkor för att finansiera sig. Det känns ofta rimligare att ett företags aktie handlas till 10 kronor än till 0,1 öre, även om hur många andelar ett företag är uppdelat på inte påverkar det totala börsvärdet.
Nu är det dock snart slut på sammanläggning av aktier för bolag som är noterade på First North, Spotlight och NGM Nordic SME. Setterwalls uppmärksammade denna sommar att Euroclear Sweden kommer att uppdatera sitt regelverk för emittenter och emissionsinstitut (Emittentregelverket). Det förväntas publiceras under hösten och sedan träda i kraft kort därefter. Euroclear gör denna förändring för att bland annat följa ett initiativ för att harmonisera europeiska standarder för värdepappersmarknader.
När en sammanläggning av aktier görs i ett noterat bolag så kommer det alltid finnas ägare som har ett antal aktier som inte exakt går att lägga samman enligt förhållandet.
Hittills har man löst sådana situationer genom att en större aktieägare tillhandahåller aktier och sedan rundas de udda situationerna av uppåt, dvs vissa aktieägare får några extra aktier. Detta kommer inte längre att vara tillåtet enligt det nya regelverket.
Det andra alternativet är att runda av nedåt. Här finns dock hinder oavsett vilken av två vägar man försöker gå. Om ett företag rundar av nedåt måste de överskjutande aktierna säljas, och enligt aktiebolagslagen får det bara göras av företag som är noterade på en reglerad marknad, dvs Nasdaq Stockholms huvudlista och NGM Main market. Det andra alternativet är att samtliga aktieägare ger sitt samtycke, vilket i praktiken är omöjligt att uppnå i ett noterat bolag. Bolagen på MTF-marknadsplatser kommer helt enkelt i kläm mellan reglerna.
Inget egentligt problem
Denna förändring är inget egentligt problem, aktier prissätts redan med fyra decimaler, så även om en aktie handlas kring 1 öre så finns det ytterligare två decimaler kvar för att få en rimlig prisspread.
Den stora frågan är, kommer någon kreativ person att hitta en lösning runt begränsningarna?