Alleima satsar på kärnkraftssegmentet

Ångrör från Alleima

För att möta den växande globala efterfrågan inom kärnkraftssegmentet har Alleima beslutat att utöka sina faciliteter för ånggeneratorrör i Sandviken. Har nyligen levererat till SMR-reaktorer.

För att möta den växande globala efterfrågan inom kärnkraftssegmentet har Alleima beslutat att utöka sina faciliteter för ånggeneratorrör i Sandviken.

Expansionen innefattar upprustning och återöppning av en av Alleimas produktionsfaciliteter för ånggeneratorrör. Detta kommer att utöka produktionskapaciteten samt stärka Alleimas förmåga att tillvarata tillväxtmöjligheter, och samtidigt behålla sin ledande position inom ånggeneratorrör för fullskaliga kärnkraftsverk, samt vara ledande leverantören mot små modulära reaktorer (SMR).

Den totala investeringen om cirka 330 miljoner kronor kommer att genomföras mellan 2024-2026 och förväntas utöka kapaciteten för ånggeneratorrör med cirka 60 procent, med produktionsstart från slutet av 2026.

Alleima har nyligen levererat sin första kommertiella order till SMR-reaktorer

”Det här är en unik möjlighet att relativt snabbt kunna utöka vår kapacitet för att möta efterfrågan från våra kunder inom kärnkraftssegmentet. Vi har nyligen levererat den första kommersiella ordern på ånggeneratorrör för små modulära reaktorer (SMR), och vi förväntar oss att den här teknologin kommer att växa i takt med att behovet av fossilfri energi fortsätter att öka. Genom denna anläggning kommer vi att kunna leverera till både konventionella kärnkraftverk och framväxande teknologier som SMR”, säger Göran Björkman, VD och koncernchef.

Med mer än 50 års erfarenhet är Alleima en av de ledande leverantörerna av ånggeneratorrör. Produktionsanläggningen som nu ska återöppnas lades i malpåse när en ny fabrik invigdes 2012. Investeringen kommer att skapa ungefär 90 ytterligare arbetstillfällen.

Alleima AB

Alleima är en global tillverkare av högförädlade produkter i avancerat rostfritt stål och speciallegeringar samt lösningar för industriell värmning. Baserat på långvariga kundsamarbeten och ledande materialteknologi, utvecklar företaget produkter för de mest krävande applikationerna och industrierna.