Kaunis Iron drar i nödbromsen på grund av det låga järnmalmspriset

Kaunis Iron fraktar järnmalm i Pajala

Kaunis Iron som driver järnmalmsgruvan i Pajala hade aktiva planer på en börsnotering. Nu drar ledningen i nödbromsen för verksamheten då utsikterna på järnmalmspriset är riktigt dåliga.

Kaunis Iron driver sedan år 2018 järnmalmsgruvan i Pajala, vilket är ett företag som skapades av flera välkända namn i svenskt näringsliv för att köpa gruvan efter att Northland Resources som utvecklat den gick under i en spektakulär konkurs. Kaunis Iron har sedan gjort ett mycket bra arbete med få igång gruvan, hantera alla tillstånd och rent allmänt göra det till ett välfungerande företag.

Kaunis Irons aktier handlas i onoterad miljö på de plattformar och hos de firmor som tillhandahåller sådan handel. Bolaget har också hela tiden varit en noteringskandidat och så sent som för ett år sedan berättade VD för Dagens industri att det ska bli en börsnotering.

Nu har dock utsikterna för bolaget mörknat rejält. Priset på järnmalm har fallit kraftigt och det ser inte heller ut att vara någonting kortsiktigt. Kina har under 25 år gått från att vara ett land som knappt haft något stål till att bygga hus och infrastruktur för 1,4 miljarder människor, vilket har krävt helt osannolika mängder järnmalm. Nu är dock det kraftiga byggandet i Kina över, nu övergår man till en nivå som ligger mer i linje med västvärlden. Till det kan även läggas att Kinas ekonomi utvecklas relativt svagt just nu, vilket ger en extra bromskloss på den redan avstannade stora trenden.

Kaunis Iron gör omfattande neddragningar

Kaunis Iron skriver att de står inför ett utmanande marknadsläge med fallande järnmalmspris, osäkerhet i omvärlden och en svag ekonomisk utveckling i Kina, som är den dominerande marknaden för järnmalm. För att säkerställa långsiktig konkurrenskraft vidtar Kaunis Iron nu ytterligare kostnadsbesparande åtgärder och personalneddragningar. Förhandlingar med fackliga organisationer ska inledas inom kort.

– Marknadsläget har förändrats drastiskt under året och trots tidigare åtgärder räcker det inte för att möta de nya förutsättningarna. Vi måste nu göra ännu större förändringar för att kunna fortsätta vara en stark och hållbar aktör på järnmalmsmarknaden, säger Klas Dagertun, vd och koncernchef för Kaunis Iron.

Kaunis Iron har under året genomfört en rad åtgärder för att möta de ekonomiska utmaningarna, men nu krävs ytterligare och mer omfattande förändringar. Samtliga delar av organisationen kommer att ses över, förutom för lastbilstransporter där neddragningar redan genomförts under året.

Inom kort kommer företaget inleda förhandlingar med fackliga organisationer om personalneddragningar. Samtidigt intensifieras arbetet med att minska externa kostnader och ytterligare effektivisera verksamheten.

– Det här är ett svårt beslut, men helt nödvändigt för att säkerställa en långsiktigt konkurrenskraftig gruvverksamhet i Tornedalen. Vår gruva och våra anställda är av stor betydelse för regionen, och vi gör allt vi kan för att värna om framtiden för både verksamheten och samhället, fortsätter Klas Dagertun.

Kaunis Irons ledning kommer att fortsätta följa marknadens utveckling noggrant och anpassa verksamheten därefter. Målet är att bygga en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig gruvverksamhet som kan bidra till fortsatt utveckling i regionen.

Börsnoteringen är sannolikt skjuten på framtiden, att notera en råvaruproducent i en tid med fallande priser och stora uppsägningar av personal är inte något man gör.

Felix Lindberg på Lindberg & son gästade igår EFN och gav en väldigt dyster bild för järnmalmspriset.

Kaunis Iron AB

Kaunis Iron driver sedan år 2018 järnmalmsgruvan i Pajala.