Ägare kräver granskning av Crown Energy

Dagens version av Crown Energy är en något märklig skapelse. Nu kräver aktieägaren Cement Sweden S.á.r.l en granskning av bolagets förvaltning, räkenskaper och överlåtelserna av oljetillgångarna.

Dagens version av Crown Energy är en något märklig skapelse. Bolaget har sålt eller ska sälja sina tillgångar inom oljebranschen, samt bostäder i branschen. Pengar har man sedan använt för att köpa en stor del av SmartTee S.a.r.l. som i sin tur äger AccYouRate. Det företaget gör är något inom medicinska funktioner till t-shirts. De stora summorna Crown Energy fick från försäljningen av sina tillgångar räcker dock inte, det ska göras ytterligare betalningar och kapitalanskaffningar.

Det hela har från från första början varit något svårbegripligt. Nu tycker en av bolagets aktieägare samma sak och vill veta att allt har gått rätt till. Sent under fredagen meddelade Crown Energy att de kallar till en extra bolagsstämma den 9 september, aktieägaren Cement Sweden S.á.r.l vill att beslut om granskningar tas. Nedanstående två granskningar vill aktieägaren ska göras.

Granskningstema 1

Granskningen ska avse Bolagets förvaltning och räkenskaper under perioden från och med den 1 januari 2021 till och med dagen för stämman.

Ovanstående granskning ska även omfatta Bolagets dotterbolag, dock endast avseende förhållanden som har betydelse för Bolaget.

Syftet med Granskningstema 1

Syftet med granskningen är att

· undersöka om förvaltningen har skett för Bolagets och samtliga aktieägares bästa,

· klarlägga Bolagets ställning, inklusive skälen för att skjuta upp delbetalning med koppling till Bolagets förvärv av aktier i SmarTee S.á.r.l.,

· undersöka om Bolagets räkenskaper ger en rättvisande bild av Bolagets ställning och är i överensstämmelse med vad som gäller för noterade bolag,

· undersöka huruvida förvaltningen eller hanteringen av räkenskaperna har inneburit att Bolagets funktionärer (styrelseledamöter inklusive ordförande, styrelsesuppleanter, verkställande direktör, särskilda firmatecknare, revisor) har agerat i enlighet med aktiebolagslagen, tillämplig lag om årsredovisning eller bolagsordningen.

Granskningstema 2

Granskningen ska avse de förhållanden att Bolaget sedan den 1 januari 2021 dels har överlåtit, eller i vart fall förbundit sig att överlåta, större delen av sina olje- och gastillgångar (se under Bakgrund och grunden för förslaget a)- h), k) och l) i aktieägaren Cement Sweden S.á.r.l:s fullständiga begäran, tillgänglig på Bolagets webbplats) dels har förvärvat aktiemajoriteten i det luxemburgska bolaget SmarTee S.á.r.l. (se under Bakgrund och grunden för förslaget under i), j), m) och n) i aktieägaren Cement Sweden S.á.r.l:s fullständiga begäran, tillgänglig på Bolagets webbplats). Granskningen ska innefatta en undersökning och ett klarläggande av de närmare omständigheterna kring dessa händelser samt därtill anslutande händelser.

Ovanstående granskning ska även omfatta Bolagets dotterbolag, dock endast avseende förhållanden som har betydelse för Bolaget.

Syftet med Granskningstema 2

Syftet med granskningen är att

· undersöka om förhållandena är i linje med Bolagets och samtliga aktieägares bästa,

· undersöka om förhållandena har inneburit eller kan innebära olaglig värdeöverföring,

· undersöka huruvida Bolagets funktionärer (styrelseledamöter inklusive ordförande, styrelsesuppleanter, verkställande direktör, särskilda firmatecknare, revisor) har agerat i enlighet med Bolagets bästa, aktiebolagslagen, tillämplig lag om årsredovisning eller bolagsordningen,

· undersöka bolagsledningens mål med förvärvet av aktierna i SmarTee S.á.r.l. (eftersom bolaget ursprungligen var verksamt inom fastighets- samt olje- och gassektorn, och nu övergår till en helt annan sektor – nämligen hälso- och sjukvård),

· undersöka huruvida bolagets ledning besitter den sakkunskap som krävs för att bedriva en verksamhet som den nyligen förvärvade,

· undersöka om det vid tidpunkten för förvärvet i februari 2023, eller tidigare, redan fanns några relationer mellan funktionärer och/eller aktieägare i SmarTee S.á.r.l. (inklusive dess dotterbolag) och motsvarande i Bolaget, och i så fall vilken typ av relationer det rör sig om.

Crown Energy AB

Crown Energy äger lite allt möjligt. Bolaget äger i skrivande stund 85 % av SmarTee S.a.r.l., vilket är moderbolag till AccYouRate Group som kan addera medicinska funktioner till t-shirts. Bolaget uppger även att de arbetar med att minska klimatförändringar. Sedan är det något oklart, bolaget uppger att de tillahandahåller internationella företag inom fastigheter och tjänster. Och så äger man energireserver som är under försäljning. Crown Energy AB hette tidigare Benchmark Förvaltnings AB.