IPO-kandidaten PharmNovo får 17,5 MEUR i blandad finansiering från Europeiska innovationsrådets (EIC) Accelerator

Läkemedelsforskning

PharmNovos styrelse tog i slutet av 2023 beslut om att förbereda företaget för en IPO. Nu har bolaget erhållit maximal finansiering från Europeiska innovationsrådets (EIC) Accelerator.

PharmNovos styrelse tog i slutet av 2023 beslut om att förbereda företaget för en IPO.

PharmNovo är ett läkemedelsbolag i klinisk fas och har nu tilldelats 17,5 miljoner euro i blandad finansiering från Europeiska innovationsrådets (EIC) Accelerator inom ramen för Horizon Europe-programmet. Finansieringen består av ett bidrag på 2,5 miljoner euro och kapitalinvesteringar genom EIC-fonden på upp till 15 miljoner euro, förutsatt att motsvarande finansiering säkras från medinvesterare.

”Finansieringen kommer att möjliggöra för oss att ta PN6047 vidare genom en fas IIa proof of concept-studie. Att visa effekt i denna studie skulle innebära ett stort framsteg i behandlingen av neuropatisk smärta och positionera PN6047 som den första läkemedelskandidaten i en ny kategori av smärtlindringsmediciner – selektiva delta-opioidreceptoragonister, så kallade DOBRA”, säger Jesper Kjerulff, COO och projektledare på PharmNovo.

Detta är PharmNovos läkemedelskandidat

Läkemedelskandidaten PN6047 från PharmNovo erbjuder en innovativ behandlingsmetod för neuropatisk smärta. Till skillnad från konventionella opioider är PN6047 en högselektiv delta-opioidreceptoragonist (DORA) med en unik molekylstruktur som aktiverar G-proteinsignaleringsvägen, samtidigt som den undviker oönskade biverkningar såsom analgetisk tolerans (minskad smärtlindringseffekt över tid) och prokonvulsiv aktivitet (ökad risk för kramper).

Maximal finansiering från EIC:s accelerator-program

PharmNovo är uppenbart nöjda över finansieringen de erhållit av EIC.

”Att vi lyckats säkra den maximala finansieringen från EIC Accelerator-programmet visar på den innovativa potentialen hos PN6047. Vi är djupt tacksamma för GAEU Consultings professionella hjälp. Deras expertis var ovärderlig, och stödet från Horizon Europe kommer att vara avgörande för att driva våra kliniska prövningar framåt och göra denna viktiga smärtlindringsbehandling tillgänglig för patienter”, kommenterar Per von Mentzer, vd för PharmNovo.

PharmNovo AB

PharmNovo utvecklar läkemedel mot kronisk smärta baserat på en ny typ av selektiva deltaopioider.