Lundin Mining vill köpa Filo tillsammans med BHP

Vicuña-området

Lundin Mining har enligt uppgifter gett ett förslag till BHP Group om att tillsammans köpa Filo Corp för att slå samman de närliggande projekten.

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Nedan är en video där Lundin-gruppen för sju månader sedan presenterade Vicuña-området.

Lundin-gruppen ger en presentation av Vicuña-området.

Filo Corp

Filo äger Filo del Sol, ett gruvprojekt i Chile med en koppar-guld-silver-tillgång. Ingår i Lundin-sfären. Filo Corp hette tidigare Filo Mining Corp.