Börsnotering av

SmartCella Holding AB

SmartCella är ett bioteknikbolag som består av de tre portföljbolagen Smartwise, Procella och Svedmed Solutions.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Status

Kommande

Ägare

Uppdatering: Grundarna 70 %, Fjärde AP-fonden 8,1 %, AMF 4,6 %, SEB Pensionsfond 1,3 %, Niklas Prager 3 %.

Christian Kinch, Kenneth Chien, Thomas von Koch, Fjärde AP-fonden, AMF, SEB:s Pensionsstiftelse, Celox (familjen Af Jochnicks), Altocumulus (Axel Johnson-familjen).

Värdering

Uppdatering: 6 Mdkr när bolaget tog in 600 Mkr sommaren 2024.

3,8 Mdkr när bolaget tog in 328 Mkr under hösten 2021.

Mer information

I september 2021 skrev Di att SmartCella har tagit in 328 Mkr i en nyemission och att de pengarna ska räcka till börsnotering om 2-3 år. Grundat av Christian Kinch, Kenneth Chien och Thomas von Koch. Grunden till bolaget är att Christian Kinch år 2014 träffade Kenneth Chien (professor i kardiovaskulär forskning och medgrundare till läkemedelsbolaget Moderna).

Uppdatering: I mitten av maj 2023 utsågs Niklas Prager till ny VD för SmartCella. Han tillträder under sommaren.

Uppdatering: Di skrev i juli 2024 att SmartCella tagit in 600 Mkr i en nyemission till en värdering på 6 miljarder kronor. Astra Zeneca tog nästan halva emissionen. Bland de övriga investerarna återfanns AMF, SEB Stiftelsen och Roos Gruppen. Grundaren Christian Kinch säger till Di att de kommer se till att bolaget står redo för en börsnotering, men att tiden får utvisa när det blir en notering.

”Förutom handlingsutrymme ger den nya emissionen oss tid. Vi kommer vara redo när det är dags för en börsnotering och vi känner ingen stress. Jag tror definitivt att Smartcella har ett hem på börsen, men när? Det får tiden utvisa”

Det verkar gå bra för bolaget. Smartwise ska hösten 2024 på patienter hos Karolinska testa en mikrokateter som kan navigera i blodomloppet, testar förväntas pågå ett år. Smartcella har tecknat ett nytt licensavtal med ett amerikanskt biofarmaceutiskt till värde om drygt 130 miljoner USD.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner