Rocket Internet-ehandel mot börsnotering

Rocket Internet-företaget Zalando är en noteringskandidat, men nu tar möbel-ehandelsföretaget Home24 ett steg fram och kan bli det första företaget i Rocket Internets portfölj att börsnoteras.

Sedan några år tillbaka finns ett brett intresse i Tyskland att starta upp en börs för tillväxtföretag i syfte att förbättra förutsättningarna för startup-företag att få finansiering. Det har förts diskussioner mellan politiker, investerare, börsoperatör och startup-branschen, och diskussionerna har överlevt att politiker bytts ut.

Status just nu på planerna är att Deutsche Börse ska grunda en ny marknadsplats anpassad för startup-företag, som har kommit att kallas Neuer Markt 2.0. För en vecka sedan hölls en sammankomst där 14 av de hetaste kandidaterna att noteras på börsen träffade fond- och förmögenhetsförvaltare.

Ett av företagen som deltog på sammankomsten var Home24, ett Rocket Internet-företag som säljer möbler via ehandel. Förutsättningarna för Home24 att noteras på denna börs är logiska och rimliga. Det skulle även kunna bli något av en mjukstart, till skillnad från Zalando som har hunnit bli så enormt stort och som haussats så mycket att det nästan blivit ett problem för Rocket Internet och Kinnevik.

Kan börsen heta Neuer Markt?

Deutsche Börse grundade år 1997 marknadsplatsen Neuer Markt och den blev glödhet under it-hajpen. Men när it-hajp blev it-krasch så kraschade aktiekurserna, vilket skadade anseendet. Men det var alla skandaler med oseriösa företag och insiderhandel som drog marknadsplatsen så djupt i smutsen att Deutsche Börse till slut stängde ner den. Det har lett fram till frågan vad den nya marknadsplats som nu ska öppnas ska få för namn, går det att döpa den till Neuer Markt?

Tydligt är dock att alla inblandade vill att det ska vara en startup-börs, och inte en marknadsplats där vilket företag som helst kan notera sig.

Läs fler artiklar om Rocket Internet