Nordic Mines tvingas göra en nyemission

Det räckte inte med de två nyemissionerna under sommaren, nu tvingas Nordic Mines att göra ytterligare en.

Denna sommar gjorde [b]Nordic Mines[/b] två större nyemissioner då företagets verksamhet inte hade utvecklats som tänkt. Men nu visar det sig att det inte var nog. Under tisdagen meddelade Nordic Mines därför att de i januari gör [u][url=http://nyemissioner.se/foretag/nyemission/nordic_mines_ab/1487]en företrädesemission på 282 Mkr[/url][/u], till 1,10 kr per aktie. Det fick aktien under tisdagen att falla nästan 46 %, till 2,08 kr.

Grundproblemet är att Nordic Mines först kom igång sent med sin produktion och sedan haft problem med produktionen. För att göra det värre så hade företaget sålt sin förväntade guldproduktion på termin, och när man nu inte har producerat vidare mycket guld så måste guldet i stället köpas, och det till ett marknadspris som är högre än vad försäljningen säkrats till.

Det var flera som redan i sommras frågade sig hur länge Michael Nilsson skulle få vara kvar som vd och nu har vi svaret, idag meddelades att Thomas Cederborg tar över rollen.

Hela emissionsbeloppet är garanterat, så Nordic Mines kommer att få pengarna de söker. Men det återstår att se vad som händer med aktiekursen. Efter tisdagens kursfall på 46 % så står aktien i 2,08 kr. Men samtidigt görs emissionen till 1,10 kr per aktie. Sådana villkor brukar ofta pressa aktiekursen på marknaden.

Eldorado Gold kom in som delägare i somras, det är nog många som hoppas att de tar ett visst operativt grepp om Nordic Mines och hjälper till att få ordning på verksamheten.

Återstår att se hur det går, men för de som inte är aktieägare så kan det vara intressant att hålla ett öga på företaget och aktien. Skulle aktien pressas ner rejält, dvs betydligt mer än dagens ras på 46 %, så kanske det uppstår ett läge att köpa.

Nordic Mines AB

Nordic Mines bedriver idag prospektering efter guld och andra metaller i Norden men målet är att etablera gruvdrift i egen regi, varvid prospekteringen kan fortsätta parallellt.