Greater Than i stor konflikt med kund, bråk om flera hundra miljoner, finansiering söks

Boxare i kostym

Greater Than i stor konflikt med kunden ABAX. Ska inleda domstolsprocess gällande flera hundratals miljoner kronor. Balansräkningen ska stärkas och tvistfinansiering sökas.

Greater Than flaggade i sin kvartalsrapport för drygt två veckor sedan upp för en stor konflikt med en av sina betydande kunder. Ikväll står det klart att bolaget ska inleda en rättslig konflikt om flera hundra miljoner kronor, vilket även kan innebära att bolaget behöver göra en nyemission för att stärka sin position.

I rapporten skrev man att kassaflödet påverkades negativt av rörelsekapitalförändringar, främst relaterat till förfallna fordringar och att dessa hade sin grund i meningsskiljaktigheter i tolkningen av ett kundkontrakt. Man skrev att parterna hade en ambition att lösa det vänskapligt, men flaggade samtidigt upp för storkonflikt om förhandlingarna misslyckades. Man skrev att bolaget är berett att både stärka upp balansräkningen och engagera en tredjepartsfinansiär av den rättsliga konflikten.

Ikväll meddelade Greater Than att de har hävt avtalet med kunden ABAX och att man avser inleda en domstolsprocess. Man ska inom kort väcka talan för IP-överträdelser, avtalsbrott och oreglerade skulder. Beloppet för avtalsbrott är enligt bolaget preliminärt beräknat att uppgå till omkring 170 miljoner kronor. Beloppet för IP-rättigheter är avsevärt större.

”Den uppkomna situationen får negativa konsekvenser på kassaflödet och Bolagets styrelse är i process med att motverka dessa.”

Greater Than AB

Greater Than utvecklar teknologi och sociala plattformar som inspirerar till smartare bilkörning. Det unika med den nya tekniken är att körprestationen kan mätas och jämföras oavsett bilmodell, bränsleförbrukning, trafiksituation, väder och last.