Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

13 mars 2018

Det svenska sociala nätverket som har ägts av Harvey Weinstein ska börsnoteras

Det svenska sociala nätverket som har ägts av Harvey Weinstein ska börsnoteras


Det svenska sociala nätverket ASmallWorld var ett av de första globala sociala nätverken, köptes senare av Harvey Weinstein och ska nu börsnoteras i Schweiz.


I början av 2004 lanserade de svenska entreprenörerna Erik och Louise Wachtmeister det sociala nätverket ASmallWorld, ett socialt nätverk för världens rika, coola och vackra som det krävdes en inbjudan till för att få vara med. Det var ett av de första sociala nätverken, det här var en tid då MySpace var populärt och det skulle dröja ytterligare två år innan Facebook öppnade upp sina portar för allmänheten.

År 2006 köpte Harvey Weinstein via sitt bolag The Weinstein Company en majoritet av bolaget och anslöt sig därmed till investerare som AOL Time Warners COO Robert W. Pittman, filmskaparen Renny Harlin och entreprenören Alexander von Furstenberg.

År 2009 köpte Patrick Liotard-Vogt ASmallWorld av Weinstein. Liotard-Vogt uppges av Handelsblatt älska jetset-livet, vara en användare av ASmallWorld och vara barnbarn till den tidigare Nestle-chefen Pierre Liotard-Vogt.

Nu ska Patrick Liotard-Vogt notera ASmallWorld på börsen i Schweiz och det ska göras utan en samtida nyemission. Varför ska bolaget noteras? Patrick Liotard-Vogt uppger att han vill att ASmallWorld får mer uppmärksamhet och att det underlättar eventuella framtida kapitalanskaffningar. Handelsblatt noterar även att det tidigare har pratats om en försäljning men utan att det lett till någon affär.

Frågan är hur mycket substans det finns i bolaget? Själv tittade jag in där år 2006, efter en inbjudan från en snäll arbetskollega, och det var stendött. Det var som att alla registrerat sig för att sedan omgående inse att det var trist. Mycket har säkert hänt sedan dess, men det handlar nog om vad Patrick Liotard-Vogt lyckas göra med det idag, inte om att rida på en tidigare framgång. Idag uppges ASmallWorld ha 29 000 medlemmar och det är inte längre gratis att vara medlem utan kostar 85 euro per år.

Vem vet, kanske är tiden mogen för en comeback för mer nischade sociala nätverk, det allomfattande Facebook som slog ut all konkurrens känns i alla fall tristare för varje år som går.

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

Intervju med vd för Klimator inför listbyte

Intervju med vd för Klimator inför listbyte

Klimator är ett svenskt mjukvarubolag med över 30 års forskningsbakgrund från tillämpad vägklimatologi. Bolaget har två patenterade innovationer - Dataplattformen Road Condition Data (RCD) som med hög precision kan göra prognoser över vägväder i realtid och upp till 18 timmar fram i tiden, samt sensorteknologin AHEAD som i realtid kan avgöra framförvarande vägs förhållanden. Klimators syfte är att bidra till säkrare vägar och öka tillgängligheten av självkörande funktioner. Under 2020 förvärvades HedeDanmarks affärsverksamhet inom uppkopplade sensorer (IoT) för att bredda och förstärka Klimators produktportfölj. Den 1 augusti flyttar Klimator sin notering till First North efter att ha varit noterat på Spotlight sedan2020. Inför detta gjordes denna intervju med vd Patrik Simson.

Följ oss