Carnegie börjar brygga öl

Carnegie startar ett ölbryggeri i Hammarby Sjöstad med Carlsberg och gör sig redo för en nyemission.

Det gäller alltså [b]D. Carnegie & Co AB[/b], det företag som fram tills för några år sedan ägde investmentbanken Carnegie. Carnegie fick som bekant problem med tillstånden för några år sedan, vilket gjorde att dotterbolagen med den finansiella verksamheten såldes, och kvar blev ett ganska tomt bolag med runt 11.000 aktieägare.

D. Carnegie & Co avvecklades dock inte, utan har i stället tagit fram ett koncept som kan liknas vid en investerarklubb där nya investeringar ska göras tillsammans med aktieägarna. Det har dragit ut något på tiden, men nu har det första projektet börjat få fart.

Det första projektet är [b]Nya Carnegiebryggeriet AB[/b] där D. Carnegie & Co AB tillsammans med [b]Carlsberg Sverige[/b] och Carlsbergägda [b]Brooklyn Brewery[/b] startar ett mikrobryggeri i Hammarby Sjöstad. Och till detta nya företag bjuds nu D. Carnegie & Co’s 11.000 aktieägare in att delta i en nyemission.

Det är kanske något de flesta inte vet, men ölbryggeri är faktiskt ingenting nytt för Carnegie. Det var Carnegie som en gång i tiden, år 1836, skapade [b]Carnegie Porter[/b]. Och det är samarbetspartnern Carlsberg som idag äger Carnegie Porter.

För att inte missa partner Brooklyn Brewery så är det ett mikrobryggeri i New York som ägs av Carlsberg. Bryggeriets största marknad efter New York är Sverige, och då främst Stockholm och Göteborg.

Inom kort förväntas memorandumet som presenterar investeringsmöjligheten komma från Nya Carnegiebryggeriet, och om vi förstått saken rätt så måste man äga aktier i D. Carnegie & Co för att få delta.

[b]Hur många Carnegie kan vi få på börsen?[/b]

D. Carnegie & Co handlas idag på Mangoldlistan, men [u][url=http://nyemissioner.se/foretag/planerad-notering/d_carnegie__co_ab/1016]planerar att byta till en riktig marknadsplats[/url][/u]. Med tanke på att Nya Carnegiebryggeriet bjuder in 11.000 personer att investera så låter det rimligt att aktien med tiden blir noterad. Samtidigt dyker det med jämna mellanrum upp kommentarer om att banken Carnegie planerar en börsnotering, antingen i sin helhet eller någon del. Vi skulle alltså kunna få ett flertal bolag som heter något med Carnegie på börsen.

D. Carnegie & Co AB

D. Carnegie & Co är ett fastighetsbolag med inriktning på bostäder i Storstockholmsregionen och andra tillväxtområden. Affärsidén är att äga och förvalta fastighetsbestånd med en successiv upprustning av lägenheter i samband med den naturliga omsättningen av hyresgäster.