Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

9 mars 2018

Bränsleceller – framtiden för eldrivna fordon

Bränsleceller – framtiden för eldrivna fordon


Allt fler fordon kommer att köras på vätgas i framtiden och marknaden för bränsleceller blir allt hetare. Det innebär att tillverkningen av bränsleceller också behöver effektiviseras.


Fakta:

Bränsleceller, eller vätgasdrift som det också kallas, går ut på att producera elkraft i bränsleceller som drivs med vätgas. Vätgasdriften utvecklas snabbt och nu ökar efterfrågan. Cell Impact är ett teknikföretag som utvecklar och tillverkar flödesplattor – själva hjärtat i en bränslecell. Bolaget är börsnoterade på Nasdaq First North och väl positionerade på marknaden som tillverkare och leverantör av flödesplattor med sin patenterade höghastighetsteknik.

Marknaden för bränsleceller, eller vätgasdrift som det också kallas, har under de senaste åren tagit fart ordentligt. I och med Parisavtalet och Kinas beslut att elektrifiera delar av fordonsparken behöver investeringar göras nu om de uppsatta målen ska kunna nås inom tidsramen.

“Vi kunde redan för tre år sedan se att industrin i Nordamerika började effektivisera delar av sina transportsystem genom att byta ut batterier mot bränsleceller i sina gaffeltruckar. Idag finns det närmare 20 000 gaffeltruckar som drivs med bränsleceller i Nordamerika, just eftersom det är mer effektivt, säger Pär Teike”, vd för teknikbolaget Cell Impact.

Från utveckling till kommersiell produktion

Cell Impact utvecklar och tillverkar flödesplattor – kärnan i bränslecellen – och är idag, med sina patenterade lösningar, världsledande inom sitt teknikområde vad gäller flödesplattor i metall. Pär Teike menar att marknaden för bränsleceller nu har lämnat utvecklingsfasen och istället drivs av en stigande efterfrågan och kommersiell produktion. Tecken på detta kunde man tydligt se under förra året i samband med att trenden för eldrift fortsatte att växa inom framför allt fordonsindustrin.

Bränslecell“De starka ekonomiska incitament som fordonsindustrin tidigare haft för bensin- och dieseldrift håller på att skifta. Hittills har det mest handlat om el- och laddhybrider med batterier som utgångspunkt. Men nu vinner bränsleceller och vätgasdrift allt mer mark, inte minst tack vare de framsteg som gjorts inom området”, förklarar Pär Teike och fortsätter:

“Ta Toyota till exempel. De har länge varit den ledande aktören inom eldrift och de lägger allt mer resurser på att komplettera batterier med bränsleceller nu.”

Effektiviseringen av bränslecellstillverkning

Den höghastighetsteknik som Cell Impact använder i tillverkningen av bränslecellerna bidrar till att de kan göra produktionen både snabbare och mer precis – vilket även gör bränslecellerna mindre. Just storlek, vikt och effektivitet är några av de problem som uppstått i elektrifieringen av industrin.

“Nästa generations bränsleceller kommer att bidra till en effektivisering av denna process vilket även kommer att leda till att kostnaderna blir lägre. Detta kommer i sin tur att ytterligare driva på utvecklingen och efterfrågan på bränsleceller”, säger Pär Teike.

Unik position på marknaden

Pär Teike är – som vd för Cell Impact – självklart glad över att marknaden nu har fått upp ögonen för bränsleceller:

“Tack vare vår höghastighetsteknik befinner vi oss nu i pole position på marknaden för bränsleceller och nu fokuserar vi på att lämna labbet och påbörja industrialiserings- och uppskalningsfasen. Äntligen är vätgasrevolutionen här!”

Av: Redaktionen Nyemissioner.se

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter baserade på flytande kristall-teknik. Bolaget har mer än 30 års erfarenhet av utveckling och tillverkning av olika LC-baserade produkter, inkluderande optiska slutare, varierbara filter, polarisations-modulatorer och informationsdisplayer. LC-tekniken möjliggör elektronisk kontroll av infallande ljus utan att ha rörliga delar och produkterna används bl.a. för visning av 3D-film på biografer, tillsammans med professionella videokameror och i smarta glasögon. I bolagets lokaler i Borlänge finns tillgång till avancerade elektrooptiska laboratorier och en modern produktionsanläggning. LC-Tec ska nu utöka produktionskapaciteten och gör därför en företrädesemission. Ordförande Ingvar Andersson, Vice VD Jesper Osterman presenterar bolaget.

Följ oss