Börsens investmentbolag och historia

Varför de börsnoterade investmentbolagen är intressanta. Hur substansrabatt och direktavkastning fungerar för dessa aktier. En närmare titt på Latour, Investor, Kinnevik, Melker Schörling, Ratos, Creades och Lundbergs.

Investmentbolag har som affärsidé att äga andra bolag. Och flera av investmentbolagen på börsen har haft en viktig roll för svensk industri. Kan investmentbolag vara ett alternativ till fonder? Vad är skillnaden mellan att investera i noterade och onoterade bolag? Vad är och varför finns substansrabatter? Varför är direktavkastningen extra intressant hos investmentbolag? Det är några av frågorna Pontus Herin tar upp med Ulf Petersson, Aktiespararen, och Elias Porse, analytiker Handelsbanken.

Men innan de kommer in på dagens aktuella investmentbolag så ges en historisk tillbakablick på hur dessa något udda fåglar i huvudtaget kom till. Historien går tillbaka till 1911 då banker bara fick äga aktier i mycket begränsad omfattning. Då startade de något som kallades emissionsbolag, som inte löd under samma regler. Under 2:a världskriget gick dock dessa emissionsbolag i konkurs och bankerna fick ta över aktier i svenska storbolag. Efter några turer så hamnade till slut allt i två investmentbolag, Wallenbergs Investor och Handelsbankens Industrivärden.

Några av de bolag som diskuteras är Industrivärden, Latour, Investor, Kinnevik, Melker Schörling, Ratos, Creades och Lundbergs.

[u][url=http://nyemissioner.se/video/boersens_investmentbolag_och_historia/54]Se videon med allt detta i vår video-sektion[/url][/u].

Läs även: [u][url=http://nyemissioner.se/nyhet/trubbel_foer_investmentbolagen_ratos_och_bure/123]Trubbel för investmentbolagen Ratos och Bure?[/url][/u]

Melker Schörling AB

Melker Schörling AB (MSAB) är ett aktivt ägarbolag som verkar för långsiktig industriell utveckling. Genom ett långsiktigt och aktivt ägande ska MSAB bidra till en fortsatt god utveckling av innehaven och skapa värde för bolagets aktieägare.