Atlas Copco knoppar av och särnoterar

Atlas Copco meddelade idag att de ska dela upp koncernen så att det blir två börsnoterade bolag i stället för ett. Pontus Herin från EFN kommenterar affären direkt från Atlas Copco.

Atlas Copco meddelade idag att de ska dela upp koncernen så att det blir två börsnoterade bolag i stället för ett. En del av koncernen blir kvar på börsen med samma namn och den andra delen (med arbetsnamnet NewCo) delas ut till aktieägarna och särnoteras under andra kvartalet 2018.

NewCo kommer att fokusera på kunder inom gruv/anläggning och omfatta det nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen Construction Tools med relaterad serviceverksamhet. Denna verksamhet har cirka 12 000 anställda och hade pro forma intäkter på 28 miljarder kronor och en rörelsemarginal på cirka 16 % under de 12 månader som slutade den 30 september 2016.

Atlas Copco kommer att fokusera på industriella kunder och omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik, plus divisionerna Portable Energy med relaterad service, samt Specialty Rental. Denna verksamhet har cirka 33 000 anställda och pro forma-intäkter på 74 miljarder kronor och en rörelsemarginal på cirka 20 % under de 12 månader som slutade den 30 september 2016.

Pontus Herin från EFN kommenterar affären direkt från Atlas Copco (börjar ca 30 sekunder in i videon).

Läs även: Sandvik gör sig redo att börsnotera SMT

Epiroc AB

Epiroc kommer att fokusera på gruv/anläggning och omfatta Atlas Copcos nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen Construction Tools med relaterad serviceverksamhet.