Algodlaren Xoma gör en IPO – vad analytikerna säger

Vatten i närbild

Algodlaren Xoma gör en IPO på Spotlight. Nyemissioner.se sammanställer vad åsikterna är om erbjudandet.

Xoma har utvecklat en teknik för landbaserad odling av makro-alger inomhus. Företaget gör nu en noteringsemission på upp till 12 miljoner kronor och noteras sedan på Spotlight. Hur ska då en investerare agera?

Affärsvärlden – Teckna ej

Affärsvärlden avråder sina läsare från att teckna aktier i Xoma. Analytikern skriver att det är ett bolag med relativt små intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie, samt att bolaget borde kommit längre innan de gjorde sin IPO.

”Vi har inte kunnat hitta någon övertygande verifiering om slutproduktens kvalitet eller att bolagets anläggningar skulle funka som tänkt. Helst skulle bolaget även ha kommunicerat en plan för hur anläggningarna ska produceras”

”Risken är därför stor att bolaget kommer att få slut på pengar och behöva göra ytterligare nyemissioner. Om så skulle bli fallet är nedsidan i aktien mycket stor”

Börsposten – Negativ

Börsposten har inte skrivit någon fullvärdig analys men konstaterade för 1,5 veckor sedan att Xoma gör sin IPO mycket tidigt i sitt liv och att marknadsklimatet för denna typ av noteringar är allt annat än bra.

”Sannolikheten är hög att det kommer att bli en plågsam upplevelse.”

Se även: VD för Xoma presenterar verksamheten

Xoma AB

Xoma har utvecklat en teknik för landbaserad odling av alger.