Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

10 juni 2021

Acast IPO får en teckna-rekommendation av analytiker

Acast IPO får en teckna-rekommendation av analytiker


Podcast-företaget Acast gör en något större IPO på First North. Affärsvärldens analytiker har tittat närmare på erbjudandet och ger en teckna-rekommendation. Di är mer skeptiska.


Acast är en podcast-plattform med ett stort fokus på att skapa intäkter för skaparna, i form av dynamiska annonser och betalfunktion. Bolaget gör nu en IPO bestående av nyemitterade aktier för 1 575 Mkr och befintliga aktier för 531 Mkr till 38 kr per aktie. Den 17 juni noteras sedan aktierna på First North.

Alecta, Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder, Kuvari Partners och Lugard Road Capital har åtagit sig att förvärva aktier i erbjudandet för 1 030 Mkr.

Vad säger analytikerna?

Affärsvärlden - Teckna

Affärsvärlden ger rådet att teckna Acast. Man lyfter fram att det blir ett av aktiemarknadens mest snabbväxande bolag. Insynsförsäljningar och Spotify lyfts är saker som talar emot. Analytikern ser en potential på 28 % på två års sikt i ett huvudscenario.

"IPO-klimatet tror vi dock är väl mottagligt för ett bolag som Acast. Och några konkreta tecken på avtagande tillväxt syns inte. Därför blir rådet att teckna men om aktien drar iväg lutar vi nog åt att vara nöjda och trycka på paus innan – så att säga – avsnittet är helt slut"

Dagens industri - Kortsiktiga spekulanter kan teckna, andra avstår

Dagens Industri konstaterar att personer i ledningen är de största vinnarna på noteringen, där optioner med låga lösenpriser kommer ge bra betalt.  När det gäller Acast verksamhet ser Di att bolaget har stora och tuffa konkurrenter, och att om man vill ha exponering mot poddmarknaden så framstår Spotify som ett bättre val. Man tillägger att kortsiktiga spekulanter kan tjäna en hacka på att teckna.

"Men Acast är utsatta för konkurrens i hela värdekedjan och på längre sikt är risken betydande att den tilltar, särskilt om fler techjättar än Spotify bestämmer sig för att satsa mer på poddar. Då blir det än svårare för Acast att nå lönsamhet och krigskassan, som fylls på med drygt 1,2 miljarder kronor i samband med listningen, räcker inte i all evighet."

Se även: IPO-intervju med vd för Acast

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter

LC-Tec är specialiserade på optiska komponenter baserade på flytande kristall-teknik. Bolaget har mer än 30 års erfarenhet av utveckling och tillverkning av olika LC-baserade produkter, inkluderande optiska slutare, varierbara filter, polarisations-modulatorer och informationsdisplayer. LC-tekniken möjliggör elektronisk kontroll av infallande ljus utan att ha rörliga delar och produkterna används bl.a. för visning av 3D-film på biografer, tillsammans med professionella videokameror och i smarta glasögon. I bolagets lokaler i Borlänge finns tillgång till avancerade elektrooptiska laboratorier och en modern produktionsanläggning. LC-Tec ska nu utöka produktionskapaciteten och gör därför en företrädesemission. Ordförande Ingvar Andersson, Vice VD Jesper Osterman presenterar bolaget.

Följ oss