Det svenska spelföretaget King.com siktar på Nasdaq

Det svenska spelföretaget Midasplayer, mer känt som King.com, siktar på en börsnotering på Nasdaq under nästa år.

Det svenska spelföretaget King.com, som har sin juridiska hemvist i Storbritannien under namnet Midasplayer.com Ltd, förbereder sig för en eventuell börsnotering på Nasdaq under nästa år enligt Techcrunch.

Företaget grundades år 2003 och blev snabbt framgångsrika med sin spelportal Midasplayer med underhållande webbspel. Spelen var av typen skillgames, dvs där man satsar en liten slant pengar och antingen vinner eller förlorar pengar beroende på hur skicklig man varit jämfört med en annan spelare.

Det tål att uppmärksammas att företagets etablering, med fungerande affärsmodell, var väldigt imponerande år 2003. Den glada it-hajpen hade imploderat ett par-tre år tidigare och det var en tid då internetanvändare ännu inte brukade öppna plånboken för att spela spel på nätet.

Skillgames, eller skicklighetsspel om pengar, är lagligt i Sverige, men Storbritanniens mer positiva inställning till spel om pengar på nätet var nog ändå anledningen till att företaget fick sin juridiska hemvist där och inte i Sverige.

Företaget kändes under många år väldigt imponerande, men började kännas lite mindre häftigt när spel på Facebook fick en explosiv tillväxt. Men under 2011 tog företaget steget in på Facebook med spelet Bubble Witch Saga och fick en omgående framgång. Spelet har nu 16,7 miljoner aktiva månatliga användare. Igår blev det även känt att King.com köper den svenska mobilspelsutvecklaren Fabrication Games, vilket sannolikt ska ses som en byggsten för att även ta företagets spel till mobilen.

De ansedda venture capital-företagen Apax Partners och Index Ventures investerade år 2005 43 miljoner dollar i King.com. Nu sägs King.com förbereda sig för en eventuell börsnotering på Nasdaq under 2013. Företagets VD Riccardo Zacconi anpassar nu den interna finansiella rapporteringen för stämma överens med kraven för en börsnotering och letar även efter lämpliga styrelsemedlemmar i Silicon Valley-kretsar.

King Digital Entertainment Plc

King är ett ledande spelföretag inom olika former av webb-, sociala- och mobilspel. Företaget är från Sverige, men har sin juridiska hemvist i Irland. Även känt som Midasplayer och King.com.