Börsnotering av

Synsam AB

Synsam är en ledande optikerkedja i Norden med ett brett erbjudande. Koncernen är verksam genom egenägda butiker, franchisebutiker och genom e-handelskanaler.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Status

Genomförd

Ägare

Uppdatering: Fonder under CVC Capital Partners paraply köpte i mars 2014 Synsam av Alipes.

Alipes, ett riskkapitalbolag i Ikeasfären.

Värdering

Uppdatering: 7 500 Mkr. 50 kr per aktie.

Uppdatering: 6 900 - 8 400 Mkr (46-56 kr per aktie) enligt noteringserbjudandet.

Uppdatering: Ett tvåsiffrigt miljardbelopp vid notering hösten 2021 skrev Di i september 2021.

Uppdatering: Ett marknadsvärde på över 8 Mdkr enligt (obekräftad) uppgift till Breakit i slutet av oktober 2018,

Uppdatering: I mars 2014 meddelas att CVC Capital Partners köper Synsam av Alipes.

I slutet av 2012 vill ägaren Alipes ha 4 miljarder kronor, men ingen verkar vilja betala så mycket. 3,5 miljarder uppges kunna vara en prislapp som någon köpare är villig att betala.

Mer information

Inga noteringsplaner kommunicerade, men det spekuleras i början av 2011 om att företaget ska noteras under året.

Uppdatering: Rickard Silén, partner på ägaren Alipes, fick i början av augusti 2012 frågan kring en börsnotering. Han håller dörren öppen, men från kommentarerna så verkar det luta åt en ren försäljning i stället.

Uppdatering: I slutet av september 2012 skrivs det om att Synsam varit ute till försäljning, men att affären nu dragits tillbaka.

Uppdatering: I mitten av december 2012 sägs försäljningsprocessen fortfarande pågår. De svenska riskkapitalbolagen Nordic Capital, EQT och Ratos sägs ha hoppat av tidigt. Medan franska PAI och amerikanska Bain Capital fanns kvar som spekulanter, men som i början av december 2012 också ska ha hoppat av. Alipes uppges vilja ha 4 miljarder kronor, men högsta budet sägs vara 3,5 miljarder kronor.

Uppdatering: I slutet av mars 2014 köper CVC Capital Partners Synsam av Alipes. Det är Synsam Nordic A/S transaktionen gäller.

Uppdatering: Det börsnoterade företaget Mekonomens vd Håkan Lundstedt lämnar sitt uppdrag för att bli vd för Synsam, meddelades det i mitten av mars 2015. Hos vissa dök då funderingen upp om ägaren CVC planerar att börsnotera Synsam.

Uppdatering: Peter Törnquist, styrelseordförande för Synsam samt för CVC i Norden, indikerar efter VD-rekryteringen att en börsnotering kan bli aktuell längre fram, utan att ange någon tidsplan.

Synsams koncernchef Håkan Lundstedt sade i mitten av januari 2016 "Börsnotering är ett av flera alternativ för Synsam, och visst är det ett bolag som skulle passa bra på börsen, men det är en fråga för ägarna.".

Uppdatering: Den sista augusti 2018 skriver Breakit att CVC har "...påbörjat processen med att anlita en investmentbank och innan jul lär Synsam noteras i Stockholm."

Uppdatering: I slutet av september 2018 skriver Affärsvärlden på sin skvallersida att CVC är i full färd med att handla upp rådgivare för en försäljning av Synsam, där man siktar på notering i första hand.

Uppdatering: I mitten av januari 2019 har Breakit en källa på att börsplanerna lagts på is och att det nu är "Tidigast till sommaren" som gäller.

Uppdatering: I början av maj 2019 skriver Dagens Industri att Synsam ska noteras innan sommaren och att analytikerpresentationen hölls i mitten av april.

I november 2018 skrev Bloomberg att Goldman Sachs och Citi ska leda börsnoteringen och enligt Di:s källor i början av maj 2019 har även Nordea fått en ledarroll. Vidare ska ABG Sundal Collier, Carnegie och Swedbank ha anlitats.

Uppdatering: I början av juni 2019 skriver Di att det inte blir någon börsnotering av Synsam innan sommaren. Orsaken uppges vara marknadsturbulensen och fallande börskurser i spåren av handelskonflikten mellan USA och Kina, det har gjort att investerare inte var villiga att betala den prislapp som Synsams ägare vill ha. Ingen ny tidsplan anges, men man får anta att de tittar på situationen till hösten och ser hur marknaden utvecklat sig under sommaren.

Uppdatering: I mitten av oktober 2019 skriver Di att CVC övervägde att genomföra börsnoteringen under hösten 2019 men att man i slutet av september åter bestämde sig för att skjuta upp planerna.

Uppdatering: I början av oktober 2020 skrev Di att Synsam flyttar hem produktionen från Kina. Blir Ockelbos största privata arbetsgivare med ca 150 anställda.

Uppdatering: I början av september 2021 skrev Di att noteringsplanen av Synsam åter aktiveras efter att ha pausats pga börsoro. Nu är planen att notera företaget under hösten 2021.

Uppdatering: I början av oktober 2021 meddelade Synsam att de ska notera sig under fjärde kvartalet 2021. Ingen nyemission ska göras utan erbjudandet kommer att bestå av befintliga aktier.

Uppdatering: Synsam noteras på Nasdaq Stockholm den 29 oktober 2021.

Uppdatering: Bloomberg skriver att priset per aktie blir 50 kr.

Uppdatering: Priset per aktie är bekräftat till 50 kr.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner