Börsnotering av

Ovako

Ovako-divisionerna Bar, Bright Bar och Tube and Ring. Dessa bolag producerar och marknadsför långa specialstålprodukter i form av stång, kromade stänger, rör och ringar samt förkomponenter till fordons- och verkstadsindustrin. Ovakos Wire-division ingår inte i detta företag.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Status

Inställd

Ägare

En fond kontrollerad av riskkapitalbolaget Triton.

Värdering

Uppdatering: Knappt 9 miljarder kronor inklusive skulder är en uppskattning i mitten av oktober 2017.

Under 2010 hade Ovako en försäljning på 7,7 miljarder kronor och vinsten beräknas vara omkring 1 miljard kronor.

Mer information

Riskkapitalbolaget Triton köpte under augusti 2010 Ovako-divisionerna Bar, Bright Bar och Tube and Ring. Ovakos Wire-division ingick inte i affären. Magnus Lindquist på Triton meddelade efter affären på ett internt informationsmöte på företaget att en börsnotering är en framtida möjlighet.

Uppdatering: I slutet av november 2010 såldes även Ovakos Wire-division, till nederländska investmentbolaget Hombergh Holdings. Ingen notering således.

Uppdatering: Ovaka, bestående av divisionerna Bar, Bright Bar och Tube and Ring, som ägs av Triton går åter igen bra. Den nya VDn Tom Erixon meddelar i slutet av januari 2011 att man siktar på en börsnotering.

Uppdatering: Ovako meddelar i juni 2011 att en börsnotering ska ske under 2012. Man har därför rekryterat Marcus Hedblom som finansdirektör.

Uppdatering: I slutet av november 2011 kommer uppgifter om att Triton har anlitat Deutsche Bank för att sälja Ovako och att de redan har fått in bud. Ovakos vinst sägs ha ökat kraftigt under det senaste året och Triton avvaktar fler bud för att få så bra betalt som möjligt.

Uppdatering: Ovako meddelar vid publiceringen av sin helårsrapport för 2011 att Ovako AB och moderbolaget Triako Midco AB får samma styrelseuppsättning, Triako Midco AB ska också byta namn till något med Ovako. Detta som förberedelser inför en möjlig framtida börsnotering.

Uppdatering: Enligt uppgifter i början av augusti 2012 är Ovakos förberedelser för en börsnotering klara, men att börsklimatet gör att noteringen drar ut på tiden.

Uppdatering: I mitten av oktober 2017 skriver DI att Triton vill börsnotera Ovako, och att man under de närmaste veckorna har möten inbokade med banker för att välja rådgivare.

Uppdatering: I mitten av december 2017 skriver DI att en börsnotering är planerad till det preliminära datumet 15 mars 2018. Samtidigt pågår dock även arbetet med att sälja företaget utanför börsen.

Deutsche Bank, Nordea och Carnegie uppges vara anlitade för att sköta en notering eller försäljning av Ovako, där Deutsche Bank är ansvarig för försäljningsspåret. Det ska redan ha hållits presentationer för svenska institutionella investerare.

Skulle försäljningsspåret gå om intet sent i processen så kan även noteringen skjutas till andra kvartalet 2018.

Uppdatering: Den 15 mars 2018 meddelades att Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation köper Ovako. Dvs ingen börsnotering.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner