Börsnotering av

King Digital Entertainment Plc

King är ett ledande spelföretag inom olika former av webb-, sociala- och mobilspel. Företaget är från Sverige, men har sin juridiska hemvist i Irland. Även känt som Midasplayer och King.com.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Status

Genomförd

Ägare

Apax Partners och Index Ventures investera de 43 miljoner USD år 2005.

Apax Partners och Index Ventures äger tillsammans strax under 50 %. 5 av grundarna (Riccardo Zacconi, Sebastian Knutsson, Lars Markgren, Patrik Stymne, Thomas Hartwig) äger tillsammans 25 %, varav Riccardo Zacconi uppges äga över 10 % (Den sjätte grundaren Toby Rowland köptes under under 2011).

Värdering

Omkring 10 miljarder kronor vid notering år 2013 enligt Dagens Industri i september 2012, men enligt någon källa bör värderingen bli betydligt högre. När Apax och Index Ventures investerade under 2005 så var värderingen strax under 1 miljard kronor (oklart, men vi gissar att det var post money).

Uppdatering: Över 5 miljarder dollar ska värderingen vara vid noteringen enligt uppgifterna i slutet av september 2013 i samband med att det blev känt att företaget lämnat in sin S1-registrering för en notering på Nasdaq.

Uppdatering: 21-24 USD per aktie i erbjudandet inför noteringen. En värdering på ca 7,56 miljarder USD.

Uppdatering: Priset per aktie blev 22,5 USD. Vilket gav en värdering på omkring 7,1 miljarder USD.

Mer information

I mars 2012 blev det känt att företaget förbereder sig för en eventuell börsnotering på Nasdaq under 2013. Företaget har en lång framgångsrik resa bakom sig med sin spelsajt King.com, men företaget fick extra fart under 2011 då företaget lanserade ett spel med stor framgång på Facebook. I slutet av 2011 blev det även känt att företaget planerade att dubbla antalet anställda under 2012 och i mars 2012 köpte man även ett litet mobilspelsföretag som kan antas vara en byggsten för att även ta sina spel mobilt.

Uppdatering: Dagens Industri skriver i mitten av september 2012 att Midasplayer planerar för en börsnotering på Nasdaq under 2013 med en värdering på omkring 10 miljarder kronor, och enligt någon källa betydligt mer.

Uppdatering: Wall Street Journal skriver i mitten av juni 2013 att Midasplayer har anlitat J.P. Morgan Chase, Credit Suisse Group och Bank of America för att sköta en eventuell börsnotering.

Uppdatering: I slutet av september 2013 meddelas att King har rekryterat Hope Cochran till ny CFO. Hon kommer närmaste från samma roll på Clearwire.

Uppdatering: Den 26 september 2013 står det klart att King har lämnat in sin S1-registrering till amerikanska finansinspektionen för en börsnotering på Nasdaq. Värderingen sägs vara över 5 miljarder dollar.

Uppdatering: King skjuter på sin börsnotering till 2014. Orsaken det pratas om är att företagets spel Candy Crush Saga är för framgångsrikt. Eller rättare sagt, marknaden har fortfarande en sur smak i munnen av Zyngas börsnotering, och de vill under inga omständigheter köpa King och sedan få se att Candy Crush Saga vara en one-hit-wonder.

Uppdatering: The Telegraph skriver i mitten av februari 2014 att King skjuter upp sin börsnotering minst ett år, om det blir någon sådan i huvudtaget. Intresset bland investerare ska ha varit svalt när företaget sonderade marknaden i slutet av 2013 och början av 2014. Företaget Zyngas fiasko sitter djupt i marknaden.

Uppdatering: Den 18 februari 2014, dagen efter att nyheten cirkulerat att börsnoteringen är lagd på is, registrerade King sitt prospekt för en börsnotering på New York-börsen (NYSE). Ett nytt holdingföretag har skapats kallat King Digital Entertainment Plc, med hemvist i Irland. Ägarna byter sina aktier i Malta-baserade Midasplayer International Holding Company p.l.c. till aktier i detta nya företag.

Uppdatering: Priset per aktie i erbjudandet inför noteringen sätts inom spannet 21-24 USD, vilket ger King en värdering på omkring 7,56 miljarder USD. Företaget kommer att ge ut 15,5 miljoner aktier och befintliga ägare kommer att sälja 6,7 miljoner aktier. Det finns även en övertilldelningsoption på 3,33 miljoner aktier. Enligt Reuters börjar handeln den 26 mars 2014.

Uppdatering: Priset per aktie blev 22,5 USD och första handelsdag blir som vi tidigare angivit den 26 mars 2014. Vi återkommer med exakt värdering och emissionsstorlek.

Uppdatering: Värderingen uppges ha blivit omkring 7,1 miljarder dollar.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner