Börsnotering av

Ahlsell AB

Ahlsell är det ledande tekniska handelsbolaget i Norden inom installationsprodukter, verktyg och maskiner. Ahlsell erbjuder professionella användare ett brett sortiment av varor och kringtjänster inom produktområdena VS, El och Verktyg & Maskiner.

Noteringsfakta

Noteringsdatum

Status

Genomförd

Ägare

Uppdatering: CVC äger 93,9 % innan erbjudandet, och om intresset är stort kommer ägandet efter erbjudandet att uppgå till 51,6 %.

Uppdatering: CVC 93 %, Ledande befattningshavare 7 %.

Goldman Sachs 48 %, Cinven 48 %.

Värdering

Uppdatering: 46 kr per aktie fastställdes priset till.

Uppdatering: 19,8 - 23,4 Mdkr enligt priset i erbjudandet inför börsnoteringen. 45-58 kr per aktie.

Uppdatering: 30-35 Mdkr i enterprise value uppskattar en uppgiftslämnare till Di värdet till i slutet av augusti 2016.

Uppdatering: 3 miljarder euro inklusive skulder enligt uppgifter i slutet av september 2015.

Uppdatering: 1,8 miljarder euro inklusive skulder enligt uppgifter i slutet av februari 2012.

1,5 miljarder euro är den summa som företaget sägs vara till salu för i augusti 2011.

Mer information

Uppgifterna i september 2007 om att företaget är aktuellt för notering är inte bekräftade av företaget.

Uppdatering: Planerna på en notering har sannolikt lagts på is pga börsklimatet.

Uppdatering: I mars 2011 så pratas det åter om att Ahlsell är noteringskandidat.

Uppdatering: I augusti 2011 rapporteras att det brittiska private equity-företaget Cinven har bett Goldman Sachs att sprida att bolaget är till försäljning för 1,5 miljarder euro.

Uppdatering: I slutet av januari 2011 kommer uppgifter att CVC hamnat först i kön att köpa Ahlsell före andra intressenter som BC Partners, Bain Capital och Nordic Capital. Prislappen uppges vara 16 miljarder kronor.

Uppdatering: I slutet av februari 2012 kommer uppgifter om att både Goldman Sachs och Cinven (som äger 48 % vardera) vill sälja sitt innehav.

Uppdatering: Den 29 februari 2012 meddelas att CVC köper Ahlsell för 1,8 miljarder euro.

Uppdatering: I slutet av maj 2015 rapporterade Dagens Industri att ägaren CVC förbereder en börsnotering av Ahlsell under andra halvåret 2015. Nordea ska ha anlitats som rådgivare.

Uppdatering: Den sista september 2015 rapporterade Reuters att CVC bjudit in banker för att diskutera möjligheter för en börsnotering av Ahlsell. Värderingen uppges kunna vara 3 miljarder euro inklusive skulder.

Uppdatering: I slutet av augusti 2016 skriver Di att ägarna planerar att börsnotera Ahlsell under hösten 2016. Enligt uppgifter till Di är Nordea och Goldman Sachs anlitade att sköta noteringsprocessen. De ska enligt uppgifterna nu höra sig för bland stora investerare för att kolla intresset och ordna ankarinvesterare. Värderingen på bolaget uppskattas av uppgiftslämnare till 30-35 Mdkr i enterprise value.

Uppdatering: Den 6 oktober 2016 meddelade Ahlsell att de ska börsnoteras och att de inför det kommer att presentera ett erbjudande till institutioner i och utanför USA, samt till allmänheten i Sverige.

Goldman Sachs International och Nordea är Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners, Carnegie, Danske Bank, Deutsche Bank, J.P. Morgan och UBS är Joint Bookrunners och ABG Sundal Collier, DNB Markets och SEB är Co-Lead Managers inför Börsnoteringen.

Uppdatering: Ahlsell noteras på Nasdaq Stockholm den 28 oktober 2016.

Inför noteringen säljer ägarna befintliga aktier, bolaget gör ingen nyemission. Om erbjudandet, samt möjlighet att utöka erbjudandet och övertilldelningsoptionen utnyttjas fullt ut byter 43,5 % av aktierna i företaget ägare.

Allmänheten kan anmäla sig för att köpa aktier under perioden 19-26 oktober 2016. Priset per aktie sätts inom intervallet 45-58 kr, motsvarande en värdering på 19,8 - 23,4 Mdkr.

Håll dig uppdaterad med det senaste inom nyemissioner