Alger, life science, bilar, kaffemaskiner och läkare noteras

Simris Alg, Addlife, Nilsson Special Vehicles, Sjöstrand Coffee och Läkarresurs ska notera sina aktier. Medan den stora affären i Avito ändrar förutsättningarna för en börsnotering.

Simris Alg – Vi har tidigare uppmärksammat algodlingsföretaget som leds av Fredrika Gullfot. Nu har Simris Alg precis tagit in hela 26,5 Mkr i nytt kapital, vilket gör att både utbyggnaden och rörelsekapital för 2016 är säkrat. Notering på First North under våren 2016.

Addlife – En notering som meddelades tidigare i år men som vi lyckats missa. Det är Addtech som knoppar av och särnoterar sin life science-verksamhet på börsen under första halvåret 2016.

Nilsson Special Vehicles – Ett ledande specialbilsföretag med Europa som hemmamarknad. I dagsläget producerar och säljer företaget limousiner, ambulanser och begravningsbilar. Gör en nyemission på 21 Mkr och listar sig på First North den 11 december.

Sjöstrand Coffee – Har designat och utvecklat en patentfri espressomaskin för kapslar, kompatibel med Nespresso-systemet. Ska notera sig inom den närmaste tiden.

Läkarresurs – Ett läkarbemanningsföretag som främst inriktar sig på distriktsläkare till vårdcentraler och nu ska bredda sin verksamhet. Noterar sig via ett omvänt förvärv av Kilimanjaro Gold Holding-skalet på NGM Nordic-MTF och byter i samband med detta lista till First North.

Sannolikt inställd notering efter stor transaktion

Avito – Förra veckan meddelade Kinnevik att de säljer hela sitt innehav (31 %) i Avito till Naspers för 846 MUSD. Vidare säljer grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert ungefär en tredjedel av sitt ägande till Naspers för 170 MUSD. Någon börsnotering under 2016 är inte längre aktuell meddelar Jonas Nordlander.

”Vår plan har alltid varit att slippa börsen. Nu kan vi garanterat skjuta det på framtiden. Organisationen är redo för en notering men vi tjänar massa pengar och har inget behov av kapital”, säger han till Breakit.

Även Northzone sålde sitt innehav och fick 155 MUSD (ca 1,3 Mdkr, vilket gav dem en vinst på 1,2 Mdkr). Även Vostok New Ventures erbjöds att sälja, vilket aktieägaravtalet föreskriver, men de ansåg att värderingen var för låg.

Naspers äger nu 67,9 % av Avito och det framstår som osannolikt att en framtida börsnotering kommer att bli aktuell. Men för den aktiespekulant som vill han en exponering mot Avito så finns ju alltid Vostok New Ventures.

Läs även: Det svenska spelföretaget Stillfront noteras

Simris Group AB

Simris Alg tillverkar omega-3-tillskott från odlade alger, som växtbaserat och miljömässigt hållbart premiumalternativ till fiskolja. Simris Group AB hette tidigare Simris Alg AB.