Wallenstams noteringskandidat Convendum har expanderat sig till rekonstruktion

Ett av Convendums kontor

Wallenstams noteringskandidat Convendum har ansökt om rekonstruktion. Ett högt expansionstempo samtidigt som lokalhyrorna stigit mer än förväntat har skapat situationen.

Convendum hyr ut olika former av coworking spaces, privata kontor och konferensrum. Verksamheten finns på flera orter men det är i Stockholm som företaget expanderat i högt tempo och idag har 17 enheter. Expansionen har dock varit för stor och snabb vilket lett till att Convendum Stockholm idag ansökte om rekonstruktion.

Vd Håkan Jeppsson säger till Fastighetsvärlden att hyreskostnaderna ökat med 18,1 procent på två år, när man hade väntat sig 2 procent, vilket blev ohållbart då affärsmodellen bygger på en bruttomarginal på 15 procent.

Convendum har en målbeläggning om 80 procent och en ny enhet går från noll till 80 procent på två år. Men då bolaget expanderat i högt tempo så ligger den genomsnittliga beläggningsgraden på 62 procent.

Wallenstam äger 40 procent av Convendum. En notering har funnits i planerna sedan början av 2017 och senast för ett år sedan upprepade VD planerna, dock med en flytande tidsplan. Det publika aktiebolaget som är moderbolag är Convendum Corporation, men vad vi förstår är det dotterbolaget Convendum Stockholm där större delen av verksamheten finns som har försatts i rekonstruktion.

Convendum Corporation AB

Convendum tillhandahåller privata kontor, coworking spaces, lounger och konferensrum, samt tillhörande tjänster som gym, deli etc. Verksamheten ska expandera till flera kontorshus i Sverige, Norden och Europa.