Bioextrax ingår avsiktsförklaring med stort kemiföretag som man har en lång relation med

Hudvårdsprodukter

Ett av världens tre största kemiföretag har under flera år utvärderat Bioextrax lösning. Nu har företagen skrivit en avsiktsförklaring med exklusivitet inom ett specifikt område.

Bioextrax meddelade ikväll att man ingår en bindande avsiktsförklaring med ett av världens tre största kemiföretag. Relationen sträcker sig flera år tillbaka. Bioextrax berättade i början av 2021 att kemiföretaget utvärderat Bioextrax lösning under 2020.

Den nu ingångna avsiktsförklaringen stipulerar en ömsesidig exklusivitet kring användning av vissa typer av PHA producerade med Bioextrax teknologier för användning i Home & Personal care. Avsiktsförklaringen gäller under resten av 2024 och förutsatt att partner kommer överens om alla villkor så ska det ersättas av ett mer långsiktigt avtal.

Elastiska och filmformande egenskaper

Kemiföretaget har under de senaste åren utvärderat PHA producerat av Bioextrax för användning i ett antal olika applikationer inom Home & Personal care. Den genomförda utvärderingen, och det fortsatta samarbetet, gäller PHA med långa polymerkedjor, så kallad medium chain length PHA (”mcl-PHA”), vilket ger elastiska och filmformande egenskaper.

2026 ska kemiföretaget lansera produkter i eget namn

Målsättningen i avsiktsförklaringen är att kemiföretaget ska lansera produkter, baserat på mcl-PHA, i dess egna namn under 2026. Enligt avsiktsförklaringen ska parterna under resten av 2024 samarbeta för att utveckla formuleringar, genomföra ytterligare applikationstester samt inhämta feedback från kemiföretagets kunder. Detta arbete kommer fortsätta under delar av 2025. Parallellt med detta utvecklingsarbete kommer arbete kring regulatoriska tillstånd samt identifiering av storskalig produktionsanläggning pågå. Kemiföretaget kommer fram till marknadslanseringen successivt köpa större volymer av mcl-PHA från Bioextrax.

Exklusiviteten, som börjar gälla redan i samband med ingående av avsiktsförklaringen, innebär att Bioextrax varken kan fortsätta pågående samarbeten med andra företag för användning av mcl-PHA i Home & Personal care, eller påbörja nya sådana samarbeten. Exklusiviteten är ömsesidig och innebär att kemiföretaget inte kan arbeta med andra PHA-producenter inom dessa applikationer.

Kemiföretaget är en av världens största leverantörer av filmformande polymerer för både Home & Personal care segmentet. Inom dessa segment finns ett stort behov av biobaserade och biologiskt nedbrytbara alternativ, något som drivs av en ökad regulatorisk press, framförallt inom EU. Detta är förstås högintressant för oss ur ett kommersiellt perspektiv, då det är en stor global marknad som kännetecknas av höga priser med en premium för biobaserade produkter. Det är väldigt glädjande att detta globala företag gör bedömningen att polymererna vi har producerat har egenskaperna de eftersträvar, och att de väljer att satsa exklusivt på produkter producerade med vår teknologi.” säger Edvard Hall, VD, Bioextrax.

Bioextrax AB

Bioextrax utvecklar och licensierar ut en teknologiplattform som med bakterier omvandlar organiskt avfall till värdefulla material som bioplast, djurfoder och fibrer.