Oscar Properties ofiltrerade och upprörda pressmeddelande från hjärtat

Oscar Properties hus

Stockholms tingsrätt avslog idag Oscar Properties ansökan om rekonstruktion, vilket om överklagan inte lyckas är slutet för bolaget. VD skickade ikväll ut ett pressmeddelande som uppenbarligen inte putsats ner till något intetsägande av en pr-person utan är till synes helt ofiltrerat.

Stockholms tingsrätt avslog idag Oscar Properties ansökan om rekonstruktion, vilket om överklagan inte lyckas är slutet för bolaget. VD skickade ikväll ut ett pressmeddelande om saken och budskapet har uppenbarligen inte putsats till något generiskt budskap av någon pr-person utan är skrivet från hjärtat och publicerat helt ofiltrerat. Läs hela pressmeddelandet nedan.

Stockholms tingsrätt avslog bolagets ansökan om rekonstruktion

2024-08-07 21:56:00

Stockholms tingsrätt meddelade idag på bolagets ansökan om rekonstruktion avslås. Bolaget avser överklaga beslutet till Svea hovrätt med begäran om skyndsam handläggning.

“Det var ett tråkigt besked. Tingsrätten hänger upp mycket av sitt resonemang på frågan om bolagets ‘livskraft’. Att de tycker det saknas. De förstår inte att man i ett attraktivt skal kan anskaffa ny, annan verksamhet. De tycks resonera att ‘skomarkar’n ska förbli vid sin läst’. No matter what. En gång fastighetsbolag, alltid fastighetsbolag, tycks de resonera. Så kallade RTOer, reverse take overs, är ett etablerat begrepp i börssammanhang. Man kan säga att bolaget efter sin rekonstruktion skulle uppfylla kriterierna för det i finansvärlden etablerade begreppet SPAC. Sådana finns några stycken av på Stockholmsbörsen. Men, man kan inte begära att domare och nämndemän i en tingsrätt är familjär med de begreppen.
Så om det inte uttryckligen står i lagen eller i förarbetena att ‘skomakar’n ska förbli vid sin läst’ dvs att man inte får byta verksamhet, så vittnar deras utslag idag om ren och skär okunnighet. Inte om juridik men om hur världen fungerar utanför tinghuset.

Samtidigt får jag hoppas att Brf Innovationen är nöjda. De har uppnått sitt mål, en trolig konkurs på måndag. Vid en konkurs blir utfallet för dem noll, zilch som man säger på engelska. Det har jag försökt förklara för dem såå många gånger, både på tel o mail. Kvar står de med sin advokatnota som de hoppas konkursboet ska betala men de får ställa sig i raden av alla andra borgenärer. Vad de kanske inte inser är att de kan bli återbetalningsskyldiga för de 3 mkr de fått under det gångna året, genom en s k återvinning där konkursförvaltaren har rätt att gå 12 månader bakåt o kräva ut vad de fått. Så detta med att driva oss i konkurs – om det blir så – kan bli en riktigt dyr nota för våra vänner i ett av tornen. Har styrelsen berättat det för sina medlemmar månne? Det är en sak att skriva av en fordran på 15 mkr men mycket mer kännbart är att behöva punga ut cash med 3 mkr plus sina advokatkostnader.

Så även för Brf Innovationens del hoppas jag på att positivt utslag av hovrätten!
God kväll!”

För frågor, vänligen kontakta:


Richard Bagge, verkställande direktör Oscar Properties Holding AB (publ), [email protected]

Om Oscar Properties


Oscar Properties är ett fastighetsbolag med fokus på förvaltning och projektutveckling. Vi köper, förvaltar, utvecklar och säljer fastigheter med attraktiva lägen över hela Sverige, med den långsiktiga strategin att vara aktiv inom både förvaltning, nyproduktion och omvandling.

Oscar Properties Holding AB

Oscar Properties har visionen att skapa moderna bostäder som är så unika att människor aktivt söker sig till en Oscar Properties-byggnad vid valet av nytt boende. Modern design och arkitektur har allt sedan dess varit kärnan i bolagets identitet. Produktionen av bostäder sker genom såväl konvertering av kommersiella fastigheter som genom nyproduktion.