Låna till aktier smart och sunt

Låna till aktier kan låta som ett riskfyllt upptåg. Ur vissa perspektiv stämmer det, men att låna till aktier kan betyda olika saker.

Låna till aktier kan låta som ett riskfyllt upptåg. Ur vissa perspektiv stämmer det, men att låna till aktier kan betyda olika saker. I grunden handlar det om att finansiera en del av sitt investerade kapital med lån, för att uppnå högre avkastning mot en högre risk.

Den allra viktigaste punkten, förhoppningsvis självklar för många, är att aldrig låna pengar till aktier som du inte har råd att förlora. Ett lån till aktier är för många smarta och framgångsrika investerare en strategi som bygger på en kalkylerad risk med förväntat positivt resultat. Det är många tillfällen i livet då ”slänga sig in” i en situation är modigt och bra. Detta är inte en sådan sådan situation om du är nybörjare. Research, kalkyler och sunt risktänkande är a och o när det gäller lån till aktier.

Vad låna till aktier innebär

När man talar om att låna till aktier är det två olika typer av lån som man åsyftar. Båda innebär att låna pengar i syfte att investera i sin aktieportfölj, för en så kallad ökad hävstång. Hävstång, eller hävstångseffekt, är ett sätt att komplettera sitt eget investerade kapital med lånat kapital. Avkastningen blir högre, men risken att förlora mer ökar samtidigt.

Det ena sättet att låna till aktier är att helt enkelt ta ett privatlån från en långivare. Du letar upp ett bra privatlån, förslagsvis via Lånea.se eller någon annan sajt som jämför och recenserar olika lån. Därefter använder du pengarna från lånet för att komplettera en eller flera investeringar med lånat kapital och får således högre avkastning.

Den beräknade avkastningen ska vara högre än räntan på lånet för att du ska kunna tjäna på det. Utöver räntan gäller det här att också ha koll på återbetalningskrav och eventuella avgifter hos långivaren – speciellt för småsparare – då detta kan påverka din förväntade avkastning.

Det andra sättet är att belåna aktieportföljen direkt hos handelsplattformen eller aktieförmedlaren. Tekniskt sätt är principen densamma – att du helt enkelt lånar pengar i syfte att investera mer. I praktiken  innebär belåning av aktieportföljen dock lite fler restriktioner. Hur mycket du får låna hos din aktiemäklare är direkt kopplat till din värdepapperskredit, alltså din aktieportföljs värde. Hur din aktieportfölj värderas varierar utifrån ett antal faktorer som beskrivs längre ned i denna text. Pengarna du får vid belåning är låsta till aktiemäklaren och kan inte användas i något annat syfte.

Då är det värt att låna till aktier

Låna till aktier är en strategi som alla kapitalplacerare bör känna till och överväga i vissa situationer. Som nybörjare är det bäst att bara läsa på om hur det fungerar och i vilka situationer som det kan vara gynnsamt. Att låna till aktier innebär alltid en högre risk eftersom du förlorar mer än ditt eget kapital i de fall kurserna går ned – lånet måste ju betalas tillbaka med ränta oavsett om du vinner eller förlorar pengar.

När du ska ta första steget att låna till aktier är ett vanligt tips att komplettera med bara en liten procentsats, max 10 %, för att minimera risken men ändå få verklig erfarenhet i hur det fungerar. Om du till exempel har investerat, eller tänker investera, 50 000 i ett börsnoterat företag, kan du komplettera med 5 000 extra som du lånat. Om vi räknar på en avkastning på 10 % och en låneränta på 6 % blir resultatet följande:

  • Utan lån till aktier: 50 000 kr * 10 % avkastning = 55 000. Du får 5 000 kronor vinst.

  • Med lån till aktier: 55 000 kr * 10 % avkastning = 60 500 – 300 låneränta = 60 200. Du får 5 200 kronor vinst.

I detta exempel får du alltså 200 kronor mer i hävstång med 5000 kronor belånat kapital efter amortering. Igen tåls det att upprepas att i exempel där avkastningen är liten eller minus, blir kostnaden för dig större om du har en del av din investering finansierad med lån i stället för eget kapital.

Värdepapperskredit – belåna din aktieportfölj

Enkelt förklarat innebär värdepapperskredit att du lånar pengar med din aktieportfölj som säkerhet. Det finns som sagt några väsentliga skillnader mot andra typer av lån som privatlån, blancolån, bolån och snabblån. När du nyttjar din värdepapperskredit kan du endast använda pengarna för att expandera din portfölj. Du kan på så sätt få en högre hävstång genom värdepapperskredit, vilket ger högre avkastning, men också högre risk att förlora mycket pengar snabbt.

När det gäller värderingen av din aktieportfölj är det inte bara dess monetära värde i stunden som räknas in. Trygga, stora aktier med gott rykte kan ofta belånas upp till 80 procent, alltså nästan lika högt som ett maxat bolån. Aktier med hög volatilitet (stora rörelser i aktien) kan generellt belånas till ett mycket mindre värde. Mycket handlar också om vilken aktiemäklare du använder, vilket gör det svårt att specificera exakt hur mycket du kan låna på din aktieportfölj.

Summa summarum: Oavsett om du är småsparare eller börshaj på heltid, är lån till aktier en strategi som du bör känna till. Lär dig grunderna och riskerna. Det är lätt att göra kostsamma fel om du hastar, men när du lärt dig göra seriösa och sunda kalkyler med lån till aktier, är det ett verktyg som kan generera hög extra avkastning.