XP Chemistries producerar kapsaicin, den heta molekylen i chilifrukter, från skogsbaserade råvaror

XP Chemistries gör en IPO på First North för att finansiera en kraftig expansion. Bolaget kan med en unik process tillverka kapsaicin till än lägre kostnad än konkurrenterna. En intervju med vd Erik Nelsson.

Kan du börja med att beskriva vad XP Chemistries gör?

Med en patenterad och biobaserad metod framställer XP Chemistries det multifunktionella ämnet kapsaicin, den ”heta” molekylen i chili. Ämnet, som uppvisar en rad intressanta egenskaper används redan inom flera områden som djurfodertillskott och kosmetika, där det råder brist på kapsaicin av tillräckligt hög kvalitet.

Erik Nelsson

Inom vilka områden kan kapsaicin användas?

Kapsaicin är ett versatilt ämne och har en speciell förmåga att interagera med TrpV1-receptorn hos djur och människor, som styr när vi känner smärta och värme, en upptäckt som nyligen belönades med Nobelpriset i medicin. I våra affärsområden Feed, Cosmetics, Life och Protect utnyttjar vi denna interaktion på olika sätt för försäljning av kapsaicin som ingrediens till produkter så som tillskott till djurfoder, liniment, viktminskningspreparat och självförsvarsprayer.

Vad gör er produkt unik jämfört med era konkurrenter?

Kapsaicin produceras idag främst i Indien och Kina genom att utvinna och rena ämnet från torkade chilifrukter. En process som både är kostsam och kräver oerhörda mängder chili, och därmed stora odlingsarealer, då chilli endast innehåller mindre än en halv procent av ämnet. Slutresultatet blir dessutom en produkt där innehållet av kapsaicin varierar mellan 1% till 10%, samtidigt som det även förekommer andra oönskade komponenter som bekämpningsmedel och tungmetaller i slutprodukten. Med vår process kan vi på ett kostnadseffektivt sätt producera samma kapsaicinmolekyl med väldigt hög renhet, över 96%, från biobaserade råvaror. Vi har en hållbar produkt med mycket bättre kvalité till ett konkurrenskraftigt pris.

Ni gör nu en noteringsemission, vad ska ni använda det kapitalet till?

Nyemissionen ligger helt rätt i tiden för XP Chemistries att växla upp verksamheten på bred front, där den största delen av kapitalet används till att bygga en ny produktionsanläggning som tiodubblar vår nuvarande kapacitet. Vi har länge sett en efterfrågan som överstiger vad vi har kunnat leverera och det känns fantastiskt att äntligen kunna nå ut med vår produkt. Kapitalet ska också användas till att slutföra vissa regulatoriska processer angående försäljning av tillskott till djurfoder, samt marknadsföring för att nå ut till marknaden.

Avslutningsvis, vad vill du säga till de som funderar på att investera i XP Chemistries?

Jag välkomnar alla som vill vara med på XP Chemistries resa på börsen med öppna armar. Vi har som mål att skapa långsiktigt värde för våra aktieägare och vi har en produkt med väldigt stor potential. Nu erbjuds möjligheten att få vara med precis från början av bolagets kommersiella resa.


Läs mer om XP Chemistries noteringsemission.

XP Chemistries AB

XP Chemistries framställer och säljer ämnet kapsaicin genom en hållbar process från skogsråvaror. Kapsaicin är ämnet som ger växter i släktet chilipeppar sin hetta. Ämnet kan användas inom olika områden.