Vad analytikerna säger om Resurs Bank aktie inför börsnoteringen

Resurs Bank står inför en börsnotering och ägarna säljer inför det ut aktier. Vi sammanställer vad analytikerna rekommenderar investerare att göra.

Resurs Bank är en växande nordisk nischbank med verksamhet inom konsumentfinansiering inom detaljhandeln, in- och utlåning, kreditkort samt factoringtjänster till företagskunder. I koncernen ingår även Solid Försäkringar.

Den 29 april noterar Resurs Bank sina aktier på börsen och inför det säljer ägarna aktier till allmänhet och institutioner. Priset per aktie sätts inom intervallet 50-60 kr. Sista teckningsdag är den 27 april.

Hur ska då en investerare agera? Nedan sammanställer vi vad analytikerna rekommenderar (uppdateras vartefter).

Privata Affärer – Köp

Privata Affärer noterar att nischbankernas verksamhet är betydligt mer riskfylld än storbankernas, men konstaterar samtidigt att det är nischbankerna som ökar sin marknadsandel och att det finns en organisk tillväxt att stå på.

“Med bra tillväxt i bagaget och stora ankarinvesterare med på tåget finns det goda möjligheter att Resurs Bank får en bra start på börsäventyret. Men det stora prisintervallet är en styggelse.”

“Värderingen av Resurs Bank ligger med ett p/e-tal på cirka 12 i mitten på prisintervallet, vilket får anses vara så pass rimligt att en uppgång efter notering är sannolik.”

Dagens Industri – Teckna

Dagens Industri rekommenderar investerare att teckna Resurs Bank. Man anser att den låga värderingen bör bädda för en snabb och bra affär.

”Så länge minusräntan får folk att flytta pengarna från bnken till finansbolagens insättningskonton, och så länge som den större delen av befolkningen har jobb, kommer Resurs Bank att tjäna bra med pengar. Aktien är köpvärd på kort sikt.”

SvD Börsplus – Teckna

SvD Börsplus ger Resurs Bank en teckna-rekommendation. Man lyfter visserligen fram att det inte är en lågriskverksamhet, men ser samtidigt även styrkor hos Resurs som konkurrenter saknar. När flera andra nischbanker erjuder lån av standardtyp som kommer att konkurrensutsättas allt mer, så anser SvD Börsplus att den långsiktiga drivkraften för Resurs istället är att hjälpa detaljhandelsföretag att förenkla försäljning med hjälp av avbetalningsköp, tilläggsförsäkringar och andra finansiella kringtjänster runt produktköpen.

”Med fortsatt bra fart i affärerna verkar det troligt att Resurs kan öka vinsten snabbare än intäkterna, precis den kombinationen som lyft Collectors aktie till himlen. I ett inte orimligt optimistiskt scenario kan man i Resurs alltså se både god vinsttillväxt och högre vinstmultiplar och därmed en aktie med turbomotor. Möjligheten att nå dit gör att vi tror att Resurs är en aktie värd att teckna.”

Börspodden – Teckna

Börspodden rekommenderar teckna med orden: ”Gratispengar! Sista dagen för att teckna sig för Resurs är idag. BPs råd är teckna. Brutalt övertecknad så ni vet vad ni måste göra!”

Börsveckan – Avstå

Börsveckan rekommenderar investerare att avstå från Resurs Bank. Förvärv driver nischbanken och det innebär en risk som tidningens analytiker tycker är för hög.

Peter Lagerlöf/Lannebo Fonder – Avstår

Peter Lagerlöf på Lannebo Fonder ger inte något direkt råd till vad andra ska göra, men säger att de har tittat på bolaget och valt att avstå från att delta i erbjudandet. Han säger att det inte var några starka skäl, men att konsumentkrediter har blivit jättehett på Stockholmsbörsen och att det är något av en peak-varning. Han säger även att det inte känns riktigt sunt att just konsumentkrediter växer så snabbt.

 

Läs fler aktieanalyser

Resurs Holding AB

Resurs Bank är en växande nordisk nischbank med verksamhet inom konsumentfinansiering inom detaljhandeln, in- och utlåning, kreditkort samt factoringtjänster till företagskunder. I koncernen ingår även Solid Försäkringar.