Vad analytikerna säger om Bygghemma inför börsnoteringen

Analytikerna har olika åsikter om Bygghemma inför börsnoteringen. Privata Affärer rekommenderar teckna medan Dagens Industri tar fram motorsågen. Även Affärsvärlden ger rådet att avstå.

Bygghemma är en av Nordens ledande internetbutiker inom gör-det-själv-sektorn. Den 27 mars noteras bolagets aktier på Stockholmsbörsen och inför det gör bolaget en nyemission på 350 Mkr och ägaren FSN säljer aktier för upp till 1 305 Mkr, med sista teckningsdag den 23 mars. Priset per aktie sätts inom intervallet 45-50 kr.

Investerare som tror att det är en bra investering och har valt att vara ankarinvesterare är Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) och Creades. Med vad säger analytikerna?

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer ger rådet att teckna. Man gillar tillväxten samt ankarinvesteraren Creades.

“Med en fin tillväxt i botten och den fortsatta trenden av stort intresse för renovering är aktien onekligen intressant att teckna.”

“I värderingstermer är utförsäljningspriset på 45-50 kr dyrt i förhållande till nuvarande vinstnivåer, men Bygghemma är intressant framför allt för den tillväxt som e-handeln har och den trend som finns med det stora intresset för hemfix i Norden.”

Dagens Industri – Teckna inte

Dagens Industri ger rådet att inte teckna, och det är i ovanligt starka ordalag man avråder. Man sågar värderingen, man ifrågasätter varför ägaren har lastat bolaget fullt med skulder och man tycker att det är ren desperation av ägaren trycka ut bolaget på börsen.

“Men den skyhöga värderingen, massor med goodwill och lån och osäkra marginalutsikter ger ett svajigt intryck. Vi tecknar inte.”

“Hela introduktionen andas desperation. Varför vill huvudägaren FSN Capital sälja efter bara ha ägt det under knappt 2 år?”

“En annan fråga är varför ägarna proppat Bygghemma fullt med lån när det knappast är en typ av bolag som ska bära mycket skuld.”

Affärsvärlden – Teckna inte

Affärsvärlden rekommenderar sina läsare att avstå från Bygghemma. De går igenom siffrorna och oavsett hur de ser på saken så är slutsatsen att prislappen är för hög.

”FSN köpte dyrt och har blott ett och ett halvt år senare klätt upp Bygghemma för en än mer urspårad e-handelsvärdering på börsen. Med kedjebrevstänk är en skenande övervärdering fullt tänkbar under en sannolikt kort börsperiod tills FSN dumpar resterande innehav.”

BHG Group AB

BHG är ett e-handelsföretag med varumärken som Bygghemma, Trademax, Chilli, Furniturebox och Nordic Nest. BHG Group AB hette tidigare Bygghemma Group First AB.