Cinclus Pharma gjorde en IPO till 42 kronor per aktie i juni förra året och förhoppningarna var stora att detta skulle bli starten på en noteringsvåg. Det gick inte som tänkt när aktierna väl började handlas, prisutvecklingen har varit i en fallande trend och stängde igår på 10,70 kronor. Idag kom dock ett stort genombrott vilket fått aktien att stiga 53 procent under dagen.
Cinclus Pharma etablerar en strategisk allians och licensavtal med Zentiva, ett ledande europeiskt läkemedelsföretag, för kommersialisering och tillverkning av sin ledande tillgång, linaprazan glurate, i Europa. Avtalet omfattar alla medlemsländer i EES, Storbritannien och Schweiz. Det totala transaktionsvärdet, inklusive initiala betalningar samt regulatoriska och kommersiella milstolpsbetalningar, uppgår till 220 miljoner euro, vilket inkluderar en förskottsbetalning på 13 miljoner euro och en närtida milstolpsbetalning på 5 miljoner euro under 2026. Cinclus Pharma har också rätt till tvåsiffriga royalties på nettoomsättningen i Europa, som börjar strax under 20 % och som överstiger 20 % på de högsta nivåerna.
”Alliansen med Zentiva innebär en betydande vändpunkt för Cinclus Pharma”, säger Christer Ahlberg, VD för Cinclus Pharma. ”Vi är särskilt glada med tanke på Zentivas kommersiella räckvidd och operativa styrka i Europa. Detta samarbete omfattar allt som behövs för att framgångsrikt etablera linaprazan glurate på marknaden i Europa. Alliansen drar nytta av världsledande expertis inom gastroenterologisk forskning och utveckling, regulatoriska frågor, tillverkning och kommersialisering. Samarbetet minskar inte bara risken för vårt mål mot ett europeiskt godkännande utan positionerar oss också för att skapa betydande globalt värde, särskilt på den amerikanska marknaden där vi behåller alla kommersiella rättigheter och ser en betydande kommersiell potential.”
Kan bli väldigt mycket mer än 220 miljoner euro i royalty
Till Dagens industri säger Ahlberg att royaltyn kan komma upp i väldigt mycket mer än 220 miljoner euro. ”Royaltyn kan komma upp i väldigt mycket mer än 220 miljoner euro – det finns inget övre tak, det kommer att bli miljardbelopp. Royaltyn räcker så länge det är exklusivt, minst i tio år”
Har kapital långt in i 2027
Martin Lindgren på Dagens industri frågade Ahlberg om bolaget behöver ta in mer kapital. Svaret blev att man redan innan dagens nyhet hade kapital för att nå en utläsning i första fas 3-studien. Och nu kommer att ha kapital som räcker långt in i 2027. Men för att nå hela vägen behöver man sannolikt ta in ytterligare kapital, men att man nu är i en mycket bättre position. Kapitalanskaffningen kan ske som en aktieemisison, men även lån och andra lösningar kan bli aktuella. Om man behöver kapital så säger Ahlberg att en bra tidpunkt kan vara efter utläsning av första fas 3-resultat, vilket innebär från andra halvåret 2026 och framåt.