Större krigskassa för svensk SQL-attack på Oracle

MySQL var det heta svenska it-bolaget som planerade en börsnotering, men som i stället blev uppköpt och till slut hamnade hos Oracle. En stor del av MySQL-gänget är dock tillbaka med SkySQL och har precis fyllt på sin kassa, till Oracles förtret.

MySQL var ett av de heta svenska it-bolagen som hade en börsnotering på Nasdaq i planerna. Men i januari 2008 kom i stället nyheten att den amerikanska jätten Sun köper det svenska databasföretaget för runt 1 miljard dollar. Sedan gick det ungefär ett år och Sun blev själva uppköpta av Oracle.

MySQL är en öppen och gratis databasplattform som blev väldigt populär runt om i världen, delvis för att den var gratis, men lika mycket för att den helt enkelt var bra. Men om du heter Oracle och tjänar bra med pengar på att sälja databasplattformar så är det självklart irriterande att det finns ett företag som ger bort konkurrerande program gratis. Så när Oracle köpte Sun trodde man väl sig ha fått kontroll på otyget och att man sedan sakta men säkert kunde flytta kunderna till Oracles egna plattform. Men man kan väl säga att användarna var mindre nöjda. Speciellt som MySQL verkligen gillades av många och även sågs som den spänstige uppstickaren mot jättarna.

[b]Attack underifrån[/b]

Här får historien en rolig vändning. Ett antal MySQL-grundare, -utvecklare, -chefer och -investerare startar i slutet av 2010 företaget SkySQL och plockar upp den fria MySQL-koden och börjar utveckla databasplattformen SkySQL. Till stor entusiasm från massor av lojala MySQL-användare. Som grädde på moset så måste Oracle dessutom under 5 år gå varsamt fram med att tvinga över MySQL-kunderna till sin egen plattform pga EU-regler kring monopolställning.

Idag meddelade SkySQL att de har fått 2,5 miljoner dollar i finansiering i en a-runda, vilket ger en total finansiering på 6 miljoner euro. Det ger företaget en fin krigskassa för att utveckla sitt erbjudande och fortsätta knapra åt sig kunder och åter igen bli en huvudvärk för jätten Oracle.

Vem vet, kanske får vi i framtiden se SkySQL Corporation AB på börsen, en försäljning till någon av databasjättarna lär det nog i alla fall inte bli, då skulle nog SkySQL-gänget bli ganska verbalt-attackerade av användarna.

Källor: Techcrunch, Pressmeddelanden från SkySQL och Oracle

Mysql AB

Utvecklare och leverantör av databaser (open source).