Spotify vill göra nyemission till en värdering på 3,5 miljarder USD

Flera källor uppger idag att Spotify är ute och säljer in en ny finansieringsrunda, där värderingen på företaget skulle vara 3,5-4 miljarder USD.

Flera bloggar och medier skriver idag att de har flera källor på att Spotify vill göra en ny finansieringsrunda till en företagsvärdering på 3,5-4 miljarder USD.

Under 2011 gjorde Spotify en nyemission på 100 miljoner USD till en värdering på 1 miljard USD. Sedan dess har företaget haft en väldig framgångsvåg, till stor del pådriven av den nära kopplingen till Facebook.

Business Insider är mest detaljerad i sin rapportering om Spotifys kapitalanskaffning. Enligt deras uppgifter har flera venture capital-firmor i Silicon Valley tackat nej då de tycker att värderingen är allt för hög. Argumentationen är att Spotify dels inte äger något eget innehåll, men framför allt att Spotify inte har några exklusiva rättigheter till innehåll, dvs musik. Man jämför med filmtjänster i USA, där en hög värdering är lättare att motivera, då vissa har börjat ta fram ett visst utbud av eget innehåll, samt att de har avtal som delvis ger dem exklusiv tillgång till filmer.

Men Spotify sägs inte ha låtit sig nedslås och flera aktörer som brukar investera i startups i sena skeden sägs ha visat intresse att delta.

Spotify Technology SARL

Spotify är en populär musiktjänst på Internet som är tillgänglig i ett flertal länder. Användarna har tillgång till miljontals låtar som streamas över Internet till användaren. Finns både i en gratis annonsfinansierad version och en premiumversion.