SoundCloud gör nyemission på 350 miljoner

SoundCloud, som är grundat av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss, har enligt uppgifter till Techcrunch gjort en nyemission på 50 miljoner USD, motsvarande 350 miljoner kronor. En transaktion som ger företaget en värdering (post money) på 1,75 miljarder kronor.

SoundCloud är en internettjänst för musikskapare och musikintresserade. Användare som skapat någon form av musik kan ladda upp och den på tjänsten, och andra kan sedan lyssna, kommentera, samarbeta och dela musiken. Tjänsten har sedan starten år 2007 blivit mycket populär och har idag över 9 miljoner registrerade användare. Och då är det säkert att anta att antalet personer som använder tjänsten utan att vara registrerade är mångdubbelt.

Företaget är grundat av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss. De valde dock redan från start att ha Berlin som sin bas, varför företaget väl får sägas vara svensk-tyskt.

Finansieringsrundan leddes av Kleiner Perkins Caufield & Byers och GGV Capital ska också ha deltagit. Det är dock inte första gången SoundCloud lockar till sig eliten av venture capital. Den förra finansieringsrundan leddes av Union Square Ventures och Index Ventures. Den första lite större finansieringen, på 2,5 miljoner euro, kom från Doughty Hanson Technology Ventures år 2009.

En fantastiskt spännande resa, och även ett bra exempel på att när drivna och kompetenta personer kombineras med kapital från framstående venture capital-firmor, då kan det gå fort.