Skilda åsikter om Readlys IPO-erbjudande bland analytiker

Readly gör en IPO och noterar sina aktier på Nasdaq Stockholm. Analytikernas rekommendationer skiljer sig åt.

Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till ett stort urval av magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp. Nu gör Readly en IPO på 828 Mkr, där 450 Mkr är en nyemission och 378 Mkr är befintliga aktier som säljs av ägare. Priset per aktie är 59 kr. Aktierna kommer sedan att noteras på Nasdaq Stockholm den 17 september. Hur ska då en investerare agera?

Enligt Bloomberg var emissionen fulltecknad på 1 timme och det är helt klart en IPO som är het på marknaden. Det brukar vara bra förutsättningar för en positiv start på börsen.

Dagens Industri – Teckna inte

Dagens Industri ger rådet att inte teckna, baserat på vad man fundamentalt tror om verksamheten. Något man lyfter fram är att vissa tjänster blir bättre när innehåll aggregeras, medan andra inte blir det. Och argumentationen här är att folks smak vad gäller magasin är snävare och mer specifik, än exempelvis musik.

Något Dagens Industris analytiker också lyfter fram är kostnaden för kundanskaffning. Marknadsföringskostnaden för att få en ny betalande kund är 425 kr, men det är bara kostnaden för konverterande marknadsföring. Lägger man till kostnaden för marknadsföring gällande varumärkeskännedom, då hamnar man på 1 800 kr.

“Räknar vi i stället på de fulla marknadsföringskostnaderna dividerat med nettoökningen av betalande prenumeranter har den ökat till över 1.800 kronor, eller motsvarande 5 års bruttovinst per användare.”

Privata Affärer – Teckna

Privata Affärer ger en teckna-rekommendation till Readly-erbjudandet.

“Teckna aktien om du har plats för en tillväxtaktie i din portfölj och är redo att ta lite risk. Readlys expansion är värdeskapande på sikt och aktiemarknaden gillar verkligen digitala tillväxtsatsningar just nu. Det är rätt stor sannolikhet för att det blir brist på aktier och att alla inte får tilldelning.”

Börsveckan – Teckna och sälj

Börsveckan tror aktien får en bra start men är inte övertygade om bolaget på längre sikt och ger därför en rekommendation att man ska teckna, men sedan sälja rätt omgående.

Affärsvärlden – Teckna och sälj

Affärsvärlden ger en av de svagaste teckna-rekommendationerna vi sett. För en avgränsad grupp investerare, avråder man inte, en teckna-sälj-manöver.

”För den riskvillige som gillar snabbväxande digitala bolag skulle vi inte avråda från ett ”teckna-sälj-råd”. Men på längre sikt är vi mer tveksamma till Readly.”

Affärsvärlden – Teckna ej

Dagen efter att Affärsvärlden publicerat sin analys av Readly så meddelade bolaget att Bonnier och Aller sagt upp avtalen, det fick Affärsvärlden att ändra sin rekommendation till att man inte ska teckna sig.

”…inga skäl till att teckna aktier nu när osäkerheten har ökat betänkligt. Vi tyckte värderingen redan innan dagens nyhet var i det mastigaste lagret.”

Se även: IPO-intervju med vd för Readly

Readly International AB

Readly erbjuder obegränsad digital tillgång till ett stort urval av magasin och dagstidningar till ett fast månadsbelopp.