Sandvik gör sig redo att börsnotera SMT

Anders Hägerstrand på Dagens Industri avslöjade i dagens utgåva att Sandvik planerar att knoppa av och börsnotera SMT, Sandvik Materials Technology, den del av företaget som tillverkar specialstål.

Det är inte första gången det har pratats om en särnotering av SMT, men denna gång ska det enligt DIs uppgifter vara huvudspåret. Sandvik har flera gånger försökt sälja SMT men de potentiella köparna har inte velat betala så mycket som Sandvik har begärt, vilket även denna gång uppges vara fallet. Det kanske inte är den mest sexiga orsaken till att börsnotera en verksamhet, men de flesta är överens om att en uppdelning är rätt och delar man ut verksamheten till ägarna så kan var och en själv avgöra om de vill behålla eller sälja till vad marknaden är villig att betala.

Hur troligt är det affären blir av? Och skulle det bli en bra affär? Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken, kommenterar SMT och Sandvik för EFN.

Läs vår sida om börsnoteringen av SMT

Alleima

Sandvik Materials Technology, som ska byta namn till Alleima, är en utvecklare och tillverkare av avancerade rostfria stål, speciallegeringar, titan och andra material med hög prestanda.