SAABs bilverksamhet blev NEVS, nu noteras verksamheten via ett omvänt förvärv av ett fd cannabisbolag

Elbilar, cannabis, OTC-notering och omvänt förvärv, den galna SAAB-historien tar aldrig slut.

SAAB personbilsverksamhet är en evigt lång historia som vi inte här ska upprepa. Men den sista delen var att det kinesiska fastighetsbolaget Evergrand köpte verksamheten som fick namnet NEVS och med tiden började satsa på fordon för självkörande trafik innan fastighetsbolaget kraschade och NEVS fick slut på pengar. Under de sista månaderna skissade NEVS även fram en sportig elbil.

Idag meddelades att EV Electra köper den sportbilen Emily GT och plattformen för självkörande fordon, PONS.

EV Electra meddelade i sin tur nyligen att de ska göra en OTC-notering via ett omvänt förvärv av bolagsskalet DrazCanna som tidigare sålde cannabis.

Elbilar, cannabis, OTC-notering och omvänt förvärv, den galna SAAB-historien tar aldrig slut.

Kommentarer från EV Electra och NEVS

Det utlovas att företaget snart kommer att börja montera sina första bilar vid företagets anläggning i Turkiet.

”Det kommer att rulla ut bilar från Trollhättan igen. Vi gjorde detta förvärv fullt medvetna om att det kommer att behöva full backning hela vägen från utveckling till storskalig produktion”, säger EV Electras VD och grundare Jihad Mohammad.

”Jag är en stark anhängare av in-house lösniningar och starka balansräkningar. Jag ser också att Trollhättan har de människor som kan förverkliga våra visioner.

”Förvärvet av PONS- och Emily-projekten är en avgörande milstolpe i vår strävan efter innovation och hållbarhet. Vi är väldigt glada över att få påbörja denna resa.”

Ytterligare detaljer om utveckling, produktionstidslinjer och anställningsprocesser kommer att kommuniceras efterhand. Noterbart är att Emily GT kommer att behålla sitt modellnamn som EV Electra Emily GT.

Nina Selander, VD för NEVS, uttryckte sin glädje över nyheten och betonade vikten av kontinuitet och skandinavisk identitet:

”Dagens besked är underbart. Engagemanget för att ha verksamheten i Trollhättan handlar inte bara om den lokala närvaron utan säkerståller också våra projekts unika identitet. Vi är två företag som förverkligar gemensamma drömmar och det är ett avgörande ögonblick för både NEVS och EV Electra.”