Riktad nyemission i Africa Oil

Nyhetsbyrån Direkt har fått uppgifter om att Pareto Öhman arbetar på en riktad nyemission i Africa Oil på 150 miljoner USD.

Det ska dock inte vara på ett uttryckligt mandat från Africa Oil, utan Pareto Öhman har initierat arbetet utifrån ett intresse från bankens kunder.

Enligt ett utkast från den 30 augusti ska emissionen vara på 150 miljoner USD och pengarna är tänkta att användas för pågående prospektering i Östafrika och allmän finansiering.

Enligt upplägget ska aktierna bjudas ut i en book building-process där volym och pris per aktie ska fastställas. Resultatet ska sedan presenteras för bolaget som kan godkänna eller underkänna villkoren.

Nyhetsbyrån Direkt har kontaktat Pareto Öhman för en kommentar. Stefan De Geer, chef för Corporate Finance på Pareto Öhman, svarar att han inte ger någon kommentar.

Det är inte vidare vanligt att uppgifter dyker upp på detta sätt. Men att Africa Oil eventuellt gör en riktad nyemission kan å andra sidan inte uppfattas som vidare märkligt. Att företaget ibland kan vilja fylla på kassan är inte direkt konstigt och en riktad nyemission gör processen smidig. Till skillnad från en företrädesemission som brukar ta betydligt längre tid och även sätta press på aktiekursen.

Africa Oil Corporation

Africa Oil prospekterar efter olja på Afrikas horn. Bolaget ingår i Lundin-sfären.