Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om aktier, nyemissioner och börsnoteringar. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

27 juni 2018

Köp den nynoterade banken

Köp den nynoterade banken


Affärsvärlden ser en ordentlig uppsida i den nyligen börsnoterade banken Arion och ger en aktien en köprekommendation.


Den 15 juni noterades den isländska banken Arion på Nasdaq Stockholm och inför det hade aktier erbjudits för cirka 6,26 SEK styck. Aktien stängde idag på 7 SEK. Inför noteringen rekommenderade Dagens Industri och SvD Börsplus att man inte skulle köpa. Dagens Industri var dock inte direkt negativa utan tyckte att det var ett intressant tillskott bland de mindre bankerna, men att utsikterna var något svårbedömda. Nu sticker dock Affärsvärlden ut hakan och rekommenderar köp av aktien, med riktkursen 10 SEK.

Isländsk bank var först synonymt med aggressiv tillväxt och storhetsvansinne. Sedan kraschade allt i samband med finanskrisen och isländsk bank blev synonymt med totalt megahaveri. Sedan dess har Island spenderat sin tid med att städa upp och göra någonting med resterna som blev kvar. Vilket leder fram till hur Affärsvärlden beskriver Arion idag

“Arion är i praktiken en universalbank för den inhemska isländska ekonomin. Dess upprensade lånebok har runt 1 procents andel problemlån, jämfört med tvåsiffriga tal för några år sedan.”

Affärsvärlden konstaterar att dagens värdering diskonterar ganska negativa förväntningar på framtiden.

“Dagens värdering prisar in att Islands stapplande finansmarknad blir fast med dagens drygt 5-procentiga långränta i all evighet, och att investerare därtill kräver hela 8,5 procents riskpremie för att köpa isländska bankaktier av Arions kvalitet.”

En potentiell bonus som ligger utanför Affärsvärldens beräkningar är att det sker något med Arions innehav i det snabbväxande betaltjänstbolaget Valitor, där Affärsvärlden spår en avyttring då marknaden för den typen av bolag är het.

 

Läs fler aktieanalyser

Av: Andreas Poike

Sök nyheter

Senaste nyheter

Senaste videoklippet

IPO-intervju med vd för Genetic Analysis

IPO-intervju med vd för Genetic Analysis

Genetic Analysis affärsmodell är att utveckla, dokumentera, tillverka och marknadsföra IVD-produkter (In vitro-diagnostik) genom en egen värdekedja. Företaget gör nu en IPO på Spotlight och här blir vd Ronny Hermansen intervjuad.

Följ oss