ISR stimulerar immunsystemet till att bota sjukdomar

ISR en en spin off från Karolinska som utvecklar läkemedel som stimulerar immunsystemet. Ett flertal under utveckling, där HIV ligger längst fram i pipelinen. ISR gör just nu en nyemission och vi har därför ställt några frågor till vd Ola Winqvist.

Vad gör ISR unikt?

ISR är litet bolag som är en spin off från Karolinska, men vi har en ambition som ett stort bolag. Vi har en pipeline med molekyler för att ta fram ett läkemedel mot HIV. Här har vi kommit längst och i den pågående fas II-studien undersöker vi om vi kan röka ut HIV-viruset från dess gömmor i kroppens celler. Inom HIV planerar vi att genomföra en studie i Berlin där vi ska se om vi kan ta fram ett läkemedel som hjälper människor med HIV som är resistenta mot bromsmedicin, vilket är ett stort problem. Jag är övertygad om att våra läkemedel kommer att hjälpa miljontals människor till ett bättre liv inom HIV, cancer, hepatit B och corona. Det är faktiskt det som är den yttersta drivkraften för mig.

Ni gör saker något annorlunda än många andra, ni stimulerar immunsystemet, kan du förtydliga fördelarna med det?

I korthet innebar immunterapi att vi utvecklar läkemedel som lär kroppens eget immunförsvar att attackera till exempel HIV-virus, cancerceller eller hepatitvirus. Det kan jämföras med traditionella läkemedel, till exempel cellgifter, där ett externt tillför gift helt enkelt ska ta död på en tumör. Det är bättre att låta kroppen själv bota sjukdomar och med våra läkemedel hjälper vi kroppens eget immunförsvar på traven.

Ni har ett flertal projekt i pipeline, vilka ligger längst fram?

Längst har vi kommit inom HIV. I den pågående fas II-studien undersöker vi om vi kan röka ut HIV-viruset från dess gömmor i kroppens celler. Inom HIV planerar vi att genomföra en studie i Berlin där vi ska se om vi kan ta fram ett läkemedel som hjälper människor med HIV som är resistenta mot bromsmedicin, vilket är ett stort problem.

Ni har även inlett ett samarbete gällande vaccin för Covid-19, kan du berätta lite mer om det projektet?

Precis som andra virus gömmer sig coronaviruset från att upptäckas av immunsystemet. Covid-19 har egenskaper som liknar hepatit B (HBV) och därför utgår vi från vår läkemedelskandidat mot HBV när vi nu utvecklar läkemedel och vaccin mot covid-19. Vi beräknar att vi har resultaten från djurstudier under andra kvartalet och vårt mål är att vaccinet börjat testar på människa i slutet av året eller i början av nästa.

Hur ser affärsmodellen ut, vad vill ni göra själva och vad vill ni göra med andra?

Vi driver utvecklingen av immunstimulerande läkemedel. När vi utvecklar läkemedelskandidater – som vi nu gör inom HIV, cancer, hepatit och corona – genomför vi pre-kliniska och kliniska studier. Dessa sker antingen i egen regi eller med en samarbetspartner. När dessa studier är klara så ska vi lansera läkemedlet på marknaden tillsammans med en samarbetspartner.

Ni gör en nyemission, vad ska de pengarna användas till?

I korthet kan man sammanfatta det med att vi vill kunna hålla samma goda takt även framöver. Fokus ligger på våra fyra områden, det vill säga HIV, cancer, hepatit B och corona. Jag vill poängtera att det bästa är att läsa vårt prospekt.

Vi ska slutföra fas II-studien inom HIV, initiera en ny studie på med fokus på resistens mot bromsmedicin inom HIV. Inom cancer och hepatit B ska vi genomföra viktiga toxikologiska studier. Självfallet kommer en del av kapitalet att gå till utvecklingen av ett vaccin mot Covid-19. Vi kommer även att återbetala det brygglån som vi tog upp tidigare.

Avslutningsvis, vad vill du säga till investerare som är intresserade av ISR?

Immunologi är framtiden. 8 av de 10 mest framgångsrika och bästsäljande läkemedlen på marknaden idag har immunologin som mekanism. ISR är ett bolag med immunsystemet i fokus där vi sannolikt kommer att ta fram immunstimulerande läkemedel – själva eller tillsammans med andra – som kommer att hjälpa miljontals människor som lider av HIV, cancer, hepatit B eller corona. Som alla förstår är dessa marknader värda enorma summor.

ISR Immune System Regulation Holding AB

Immune System Regulation är ett forskningsbolag inom immunterapi fokuserat på virussjukdomar. ISR Immune System Regulation Holding AB hette tidigare Natalz AB.