Hjälmar, matkassar, ehandel, hissar och robotik mot notering

Fem företag som planerar att notera sina aktier är MIPS, Linas Matkasse, Urb-it, Unibap och Cibes.

MIPS – Har utvecklat en teknologi för säkrare hjälmar, som används av ett stort antal varumärken inom olika områden. Bolaget är nu ute och presenterar sitt case för större investerare och har siktet inställt på en notering under våren. Bolaget ska enligt uppgift till Affärsvärlden växa snabbt och uppvisa finfin lönsamhet. Vi har inte sett siffrorna för 2016, men om trenden från 2013-2015 fortsatt så ser det bra ut.

Linas Matkasse – Säljer livsmedel via hemkörda matkassor som kunderna abonnerar. I början av 2015 inleddes planer på både en börsnotering och en försäljning, vilket då mynnade ut i att Herkules Capital köpte 30 %. I november 2016 skrev DI att en notering ska ske i närtid, och i veckan hade Breakit en källa på att en notering ska ske innan sommaren. Carnegie ska vara utsedd till rådgivare. Uppgifterna stämmer bra överens med att VD Niklas Aronsson talade på Carnegies event “Carnegie Swedish Consumer Seminar” i förra veckan.

Urb-it – En plattform för e-handel i mobilen från stadens fysiska butiker med hypersnabb leverans (38 minuter i genomsnitt). Leveranserna görs av studenter som vill tjäna en extra slant. Grundat av den välkände finansmannen Lage Jonason, och bland investerarna finns andra kända finansnamn som Gerald Engström, Erik Mitteregger, Carl Palmstierna, BearingPoint, Erik Penser och Tommy Jacobson. Grundaren Lage Jonason berättade i veckan att bolaget ska notera sig innan sommaren. Vi får se hur det går, kan inte minnas när seriösa grundare och investerare så unisont mötts av förlöjligande respons av professionella personer gällande förra årets värdering.

Unibap – Ett IT-bolag som ligger i framkant med integration av AI-lösningar och robotik. Utsågs förra året till ett av Sveriges 33 hetaste teknikföretag av Affärsvärlden och NyTeknik. Bolagets hårdvara och mjukvara verkar passa in lite varstans, i rymden, självkörande transportvagnar och i industrin. Låter jättespännande, men läs på ordentligt. Noterar sig på First North den 27 mars och gör just nu en nyemission.

Cibes – En av världens största och äldsta tillverkare av lågfartshissar. Företaget erbjuder ett stort urval av plattformshissar, kabinhissar och trapphissar. I lördagens DI uttalar sig både VD och representant för ägaren R12. Någon exakt tidpunkt för noteringen är inte spikad, men förberedelsearbetet uppges pågå för fullt.

Läs även: Spel och läkemedel mot notering

Urb-it AB

Urb-it är verksamma inom logistiksektorn och tillhandahåller tjänster för paketleveranser på den sista sträckan hem till mottagaren. Urb-it AB hette tidigare Urb-it & Associates AB.