Fyra tips för dig som vill börja med trading

Om du vill handla över gränserna och gå lång eller kort i olika tillgångar bör du utforska CFD-handel.

– Vi har ett brett utbud av kunder med en kundstock som sträcker sig från hobbyinvesterare till professionella kunder, säger Waqas Sarwar, Relationship Manager på CMC Markets.

Kunderna själva gör transaktionerna i handelsplattformen. Handel sker med värdepapper (CFD) som speglar utvecklingen inom bland annat valutor, aktieindex, aktier och råvaror.

– De bästa handlarna har en klar uppfattning om varför de köper och säljer. De agerar inte för handelns skull, utan bara när de ser möjligheter. CFD-handel innebär risk, samtidigt som det kan ge vansinnigt hög avkastning, säger Sarwar.

Sarwars roll innebär att han har uppföljning med de största kunderna. Det betyder att han håller sig mycket uppdaterad inom olika marknader, prognoser och nyheter.

För dig som funderar på att börja med CFD-handel så har han följande tips.

1. Öppna ett demokonto

– Demokontot är en nästan fullfjädrad version av vår handelsplattform, som också finns tillgänglig via en mobilapplikation. Du börjar med 100 000 fiktiva kronor och kan handla vårt sortiment. Det är gratis med ett demokonto och du kan då utforska funktionaliteten och de olika modulerna i plattformen, förklarar Sarwar.

– Du behöver inte ha lång erfarenhet av att handla med aktier, råvaror eller valuta i ett demokonto. Tvärtom är det skräddarsytt för dem som för första gången vill testa handel, riskfritt med virtuella pengar.

Vill du prova på CFD handel? Öppna ett demokonto på CMC Markets eller ansök om ett livekonto direkt.

2. Utöka dina möjligheter

CFD-handel öppnar möjligheter för dig att ta många olika positioner på olika marknader. Med en och samma handelsplattform får du tillgång till att investera i aktier, råvaror, valutor och index runt om i världen.

– Många människor börjar handla instrument som de redan känner till sedan tidigare. Det kan vara aktier, valutapar eller index. När du känner dig tryggare har du möjlighet att ta andra positioner också. Det här är en av styrkan i vår handelsplattform – vi har över 10 000 finansiella instrument som du kan handla med, säger Sarwar.

Trader

3. Läs på om de olika marginalkraven

En av fördelarna med CFD-handel är att du kan handla på marginal eller med hävstång kopplat till din investering, vilket innebär att det avtal du ingår har en inbyggd hävstång. Det innebär att du kan ta en position utan att behöva ha det fulla värdet av din position på ditt konto. Här klargör Sarwar att hävstång ökar exponeringen på marknaden, och därmed också storleken på eventuell vinst eller förlust.

Säkerhetskravet anges som en procentsats och är vad du måste ha på ditt konto för en viss exponering. Till exempel, med en position på 100 000 SEK i en aktie, har du ett säkerhetskrav på 20 procent, vilket motsvarar 20 000 SEK.

Icke-professionella CFD-investerare kan få hävstång på sina investeringar med 5-30 gånger insatt kapital. Det beror på vilken produkt som du handlar. I handelsplattformen för CMC Markets kan du se hur säkerhetskravet ser ut.

– Sätt dig in i de olika säkerhetskrav som gäller för olika tillgångsklasser och inte minst hur det fungerar i praktiken. Det kan man också göra med ett demokonto, säger Sarwar.

Vill du prova på CFD handel? Öppna ett demokonto på CMC Markets eller ansök om ett livekonto direkt.

4. Förstå hur olika CFD:er fungerar på olika tidshorisonter

– En CFD-handel kan baseras på både ett kortsiktigt och långsiktigt investerarperspektiv och du bör därför läsa på hur olika CFD:er motsvarar olika tidshorisonter, säger Sarwar

– Ingen är expert på CFD-handel från dag ett

CMC Markets erbjuder 24 timmars kundservice och har regelbundet webbseminarier och seminarier.

–  Vi tycker att det är viktigt att vara närvarande för våra kunder. Ingen är expert på CFD-handel från dag ett. Därför satsar vi stort på att utveckla deras kompetens genom kostnadsfria utbildningsverktyg och genom både webbseminarier och seminarier online om handelsstrategier och marknadsutsikter, avslutar Sarwar.

CFD:er är komplexa finansiella instrument och investeringar i dessa innebär stor risk att förlora pengar snabbt, på grund av hävstång. 78 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar i dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.