Fyra bra småbolagsaktier på Stockholmsbörsen

Viktor Henriksson som med stor framgång förvaltar Carnegies småbolagsfond lyfter fram fyra bra småbolagsaktier på Stockholmsbörsen. Investera i samma aktier som en framgångsrik förvaltare.

Intrum Justitia uppfyller kriterierna för en bra investering: bolaget har en kompetent ledning och affärsmodellen är attraktiv med en strukturell tillväxt och en begränsad konjunkturkänslighet.

Carnegie tycker även att direktavkastningen är attraktiv och värderingen av bolaget gynnsam. Carnegie ser också hur marknaden för att köpa skuldportföljer, bolagets kärnverksamhet, blivit mer gynnsam sett ur Intrums perspektiv. Carnegie tror på en fortsatt god utveckling.

Carnegie har ökat innehavet i Atrium Ljungberg. Bolaget har fastigheter i attraktiva lägen (till exempel Glashuset på Söder i Stockholm, men värderas trots det med en stor rabatt i relation till substansvärdet.

Bolaget har historiskt varit skickligt på att skapa värden genom projektutveckling och Carnegie tror att det kommer att fortsätta. Atrium Ljungberg är väldigt välskött, har en stark balansräkning och en hög direktavkastning.

Carnegie småbolagsfond tog in Itab som ett nytt innehav under året. Itab är en av Europas största tillverkare av butiksinredningar, med ett stort inslag av belysningssystem. Efter flera år av svag marknadsutveckling tilltog efterfrågan under året och banken tror att den utvecklingen kommer att fortsätta. Bolaget har ett nytt spännande område inom så kallad självscanning som är på väg att få sitt genombrott. Flera intressanta order tecknades under slutet av 2013. Värderingen av aktien är attraktiv.

Sanitec var ett nytt innehav för fonden under 2013. Fonden deltog i nyemissionen samt ökade innehavet i den inledande handeln. Sanitec tillverkar i huvudsak toaletter och handfat och är tydlig marknadsledare i Europa. Det finns tydliga skalfördelar i den här typen av verksamhet och eftersom inträdesbarriärerna är höga tror förvaltarna inte att Sanitec kommer att utmanas som marknadsledare.

Det gör att bolaget har goda chanser att förbättra sin lönsamhet när efterfrågan blir bättre. Carnegie har en försiktigt optimistisk tro på bostadsbyggandet i Europa och tror på en god utveckling för bolaget. Värderingen är attraktiv och på sikt tror förvaltarna på en god direktavkastning.

Läs även:

Fondförvaltare gillar kursraket på Aktietorget

Fem aktier med hög direktavkastning år 2014

Sanitec Oyj

Sanitec tillverkar toaletter och övrig badrumskeramik med både Öst- och Västeuropa som marknad.