Företagen som är noterade på NGM Equity – Sveriges andra marknadsplats för aktier med börsstatus

Per H Börjesson, vd för Investment AB Spiltan, ringer NGM:s börsklocka

Det finns faktiskt två marknadsplatser för aktier i Sverige som har full börsstatus. Vid sidan av den traditionella Stockholmsbörsen som idag drivs av Nasdaq så finns även NGM Equity, ibland även kallad NGM Main Regulated Equity.

Det finns faktiskt två marknadsplatser för aktier i Sverige som har full börsstatus. Vid sidan av den traditionella Stockholmsbörsen som idag drivs av Nasdaq så finns även NGM Equity, ibland även kallad NGM Main Regulated Equity.

NGM Equity har länge fört en något slumrande tillvaro för aktier. Företag har noterat sig på NGMs MTF-marknadsplats Nordic SME och har de sedan velat leta sig vidare till en marknadsplats med börsstatus så har flytten gått mot Nasdaq Stockholm, oftast med att först flytta till Nasdaq First North. Men marknadsplatsen finns kvar.

Företag noterade på marknadsplats med börsstatus får återköpa aktier

Den generella regeln i Sverige är att svenska aktiebolag inte får köpa aktier i sig själva. Det finns dock ett undantag i lagen, svenska aktiebolag som är noterade på börsen får köpa aktier i sig själva, vilket möjliggör återköp av aktier. Det innebär alltså att svenska företag som är noterade på Nasdaq Stockholms huvudlista och NGM Equity kan återköpa aktier, till skillnad om de är noterade på NGM Nordic SME, First North och Spotlight. Observera att reglerna kommer från aktiebolagslagen, vilket gör att det gäller svenska företag, det är därför vissa utländska företag som är noterade på MTF-listor i Sverige kan återköpa aktier, för de styrs av sitt hemlands regler.

Dessa företag har sina aktier noterade på NGM Equity

Företag: AIK Fotboll
Verksamhet: En välkänd svensk fotbollsklubb.
Börsvärde: 31 Mkr
Kommentar: NGM gjorde för länge sedan, på den tiden NGM själva var noterade, en satsning på att notera fotbollsklubbar och idrottsklubbar i allmänhet. Satsningen kom av sig, men AIK Fotboll hann noteras och är så fortfarande.

Företag: Crown Energy
Verksamhet: Äger aktier i ett medicinteknikföretag.
Börsvärde: 381 Mkr
Kommentar: Crown Energy är en kladdig historia. Det började som ett prospekteringsbolag inom olja som misslyckades, som sedan satsade på bostäder för oljearbetare, en verksamhet som har sålts för miljardbelopp och där avbetalningar fortfarande sker. För pengarna har bolaget köpt 85 procent av aktierna i Luxemburg-Italienskt medtechbolag som skriver ut sensorer på textil, som man fortfarande avbetalar. Bolaget vill flytta till First North och vi gissar att NGM också vill det, men gissningsvis måste bolaget komma i mål med avbetalningarna mm för att de ska vara välkomna på First North. Så bolaget har fastnat på NGM Equity, där man inte har behövt göra den obligatoriska noteringsprövningen pga förändrad verksamhet, utan varit observationsnoterade sedan början av 2023.

Företag: Glycorex Transplantation
Verksamhet: Bioteknikföretag inom organtransplantation
Börsvärde: 59 Mkr
Kommentar: Ett klassiskt företag vid det här laget. Noterades på IM-listan år 1998, tog steget till SBI:s väntelista 1999 och noterades på NGM Equity år 2001.

Företag: Obducat
Verksamhet: Lösningar för produktion och replikering av avancerade mikro- och nanostrukturer.
Börsvärde: 275 Mkr
Kommentar: Noterades på SBI-listan år 1999 och övergick till att handlas på NGM Equity.

Företag: Sotkamo Silver
Verksamhet: Gruvbolag med fokus på silver i Finland
Börsvärde: 236 Mkr
Kommentar: Sotkamo Silver är dubbelnoterat, förutom en notering på NGM Equity så är bolaget även noterat på Nasdaq Helsingsfors huvudlista.

Ett populärt investmentbolag noteras snart på NGM Equity

Företag: Spiltan
Verksamhet: Investmentbolag
Börsvärde: 6366 Mkr
Kommentar: Det populära investmentbolaget Spiltan handlas idag som enda bolag på NGM PepMarket, en lista där handeln sker en dag i veckan. Under 2024 ska noteringen dock flyttas till NGM Equity eftersom det då blir möjligt för bolaget att återköpa aktier.

Investment AB Spiltan

Spiltan Invest är ett investmentbolag som investerar i noterade och onoterade svenska tillväxtföretag. Företaget är en aktiv och långsiktig ägare med en portfölj inom tech, finans, fastigheter och industri.