ASML har ett globalt monopol på maskinerna som krävs för att tillverka avancerade halvledare

Det nederländska börsnoterade företaget ASML är relativt anonymt trots att det är ett av världens viktigaste. Ett helt podcast-avsnitt som i detalj gräver sig ner i företaget.

Det nederländska börsnoterade företaget ASML är relativt anonymt trots att det är ett av världens viktigaste. ASML tillverkar maskiner för extrem ultraviolett litografi. Hur många begriper ens vad det är? Hur som helst, sådana maskiner krävs för att göra halvledare. Och när det gäller avancerade halvledare så är det bara ASML som kan leverera maskiner, ingen annan klarar att tillverka dem. Ska man tillverka något mindre avancerade halvledare så råder ett globalt duopol, för då kan även Nikon leverera maskiner. Det är först när man kommer ner på enklare halvledare som det finns konkurrens.

I början av året skrev vi ”Lär dig allt om den glödheta halvledarmarknaden” där vi skapat en Spotify-spellista med alla Odd Lots-avsnitt om halvledarmarknaden. Nu har Bloombergs podcast gjort ett helt avsnitt om just ASML och vi har lagt till det i Spotify-spellistan.

 

Lyssna även på:

Poddtips: Bubblan som brast – berättelsen om Boo.com

Nu börjar rättegången mot Elizabeth Holmes – Här är podden som följer den