Analytikerna om Tobii-aktien inför börsnoteringen

Det hajpade företaget Tobii Technology står inför en börsnotering, men ska en investerare teckna aktier eller inte i nyemissionen? Analytikerna ger råd.

Tobii Technology är teknologibolaget som gör det möjligt att styra datorer med ögonen och som varit uppmärksammat under många  år. Den 24 april tar bolaget steget in på Stockholmsbörsen och fram till den 22 april har du möjlighet att teckna aktier till ett pris som sätts inom intervallet 22-25 kr. Detta är vad analytikerna ger för råd:

Privata Affärer: Teckna, om du är kortsiktig eller riskbenägen

Det är en halvhjärtad köprekommendation som Privata Affärer ger i en analys där det är mer fokus på att bolaget går med förlust. Men som ändå avslutas med  “Nästan alla nyintroduktioner på Stockholmsbörsen under det senaste halvåret har stigit initialt. Många teknikbolag går dessutom bra på börsen. Tobii borde också kunna göra det så kortsiktigt är chanserna goda. Långsiktigt kan det däremot bli en skakig resa, även om framtiden är spännande.”

Dagens Industri: Teckna

Dagens Industri ger en tydlig rekommendation att teckna aktier inför börsnoteringen och skriver att aktien är värd betydligt mer än priset i erbjudandet. Risken att man blir utan aktier i erbjudandet inför noteringen är stor anser tidningen analytiker, men gör bedömningen att det nog är värt att köpa aktien även till en betydligt högre kurs på börsen.

Börsveckan: Teckna

Tidningen Börsveckan skriver att Tobii har en ledande teknologi för att följa ögonrörelser och att de har funnit ett par lönsamma användningsområden. Fler kan tillkomma vilket gör aktien intressant om än riskfylld. För dem som söker potentiella tillväxtcase är aktien värd en chansning och tidningens råd blir att teckna.

Inge Heydorn: Teckna

Inge Heydorn, förvaltare på Sentat, rekommenderar att man tecknar sig för aktier i Tobii och lyfter fram att tekniken är väldigt intressant. Men han säger även att det kan ta tid att få in tekniken i produkter och att det mycket väl kan bli ytterligare kapitalanskaffningar.

EFN Börslunch: Teckna

Jesper Norberg och Charlotte Stjerngren på EFN Börslunch ger en stark rekommendation att teckna, det är en ”no-brainer” i dagens (börs)klimat.

Remium: Teckna

Remium rekommenderar att investerare tecknar sig och skriver bland annat ”Erbjudandet ser helt klart aptitligt ut. Tillväxtpotentialen inom samtliga områden framstår som mycket stor och tekniken gör bolaget till en uppköpskandidat även om konkurrensen lär hårdna med tiden. Affärsområdesupplägget är också smart. Det är lätt att sätta höga multiplar på Tobii DynaVox” och ”Värdet på bolaget är tillräckligt lågt för att det på nuvarande börs bör räcka till en kraftig uppgång. Med bortfallet av DIBS, ReadSoft, Axis och snart Transmode som investeringsobjekt har teknikpaletten på Stockholmsbörsen minskat kraftigt, Tobii kommer säkert därför bli en favorit trots deras förluster. Vi tror att aktien kan gå till 35 kronor, motsvarande ett börsvärde om drygt 3 miljarder kronor och en p/s-multipel för 2015 om knappt 4x”

Börspodden: Teckna

Börspodden ger Tobii-erbjudandet en stark teckna-rekommendation. De framhåller att det är något av en chansning på lång sikt men att så inte är fallet på kort sikt, utan att om man kommer över aktier inför börsnoteringen så är det en stor chans att man gör sig en bra vinst.

 

Läs fler aktieanalyser

Tobii AB

Tobii har utvecklat en teknologi för ögonstyrning (s.k. eye tracking) och erbjuder marknadens främsta hård- och mjukvarulösningar. Ögonstyrning innebär att en dator kan veta exakt var en person tittar.